Brioche

 

Foto Cathy Van de Moortele

Voor elk van jullie die houden van zachte, fluffy broden: brioche. Veel eieren, veel boter en lichtjes zoet. Brioche kan je met hartig beleg eten zoals paté of ham, maar het is ook een ideaal brood om te besmeren met echte boter en huisgemaakte jam. Misschien heb jij het liefst getoast of als wentelteefje? 

Wat hebben we nodig:

  • 300 gr eieren
  • 100 gr volle melk
  • 50 gr suiker
  • 15 gr verse gist
  • 500 gr patisseriebloem
  • 10 gr zout
  • 250 gr boter, in blokjes gesneden, koud
  • 1 ei, losgeklopt
  • sesamzaadjes, maanzaadjes

Hoe gaan we te werk:

  • Klop de eieren los in de kom van de Kenwood.
  • Voeg de melk, suiker en gist toe.
  • Klop alles goed door elkaar met een garde.
  • Stort de bloem op het vocht en leg er het zout op.
  • Laat de Kenwood alles mooi kneden met de deeghaak. Schraap af en toe de zijkanten naar beneden met een silicone spatel.
  • Eens het deeg mooi samenkomt, kan je beginnen met de blokjes boter toe te voegen. Neem hier je tijd voor en voeg pas extra boter toe wanneer de andere blokjes al opgenomen zijn door het deeg.
  • Vorm een bal van het deeg en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Zet het deeg een nachtje in de koelkast.
  • Laat de helft van het deeg de volgende dag op kamertemperatuur komen en weeg porties van 100 gr af.
  • Maak balletjes van het deeg en laat die 15 min afgedekt rusten.
  • Maak elk balletje iets langer.
  • Vet een rechthoekige bakvorm in met een beetje olie en schik de deegporties naast elkaar in de vorm. Ze mogen mooi tegen elkaar aanliggen.
  • Dek af met een handdoek en laat het brood 1u rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 200°C.
  • Bestrijk het brood lichtjes met losgeklopt ei en strooi er dan naar believen zaadjes over.
  • Bak het brood 35 min.
  • Keer de vorm om op een rooster en laat het brood helemaal afkoelen.

TIP:

Ik bak dit brood graag in mijn grootste Emile Henry bakvorm. Het brood wordt dan gebakken met gesloten deksel, waardoor het minder kans loopt om te verbranden. Heb je deze vorm niet, bak het brood dan in een gewone bakvorm en dek het af met aluminiumfolie als het te donker wordt of bak het brood op 185°C.
Je kan twee broden bakken van dit recept. Laat het resterende deeg gerust in de koelkast staan tot de volgende dag.
Het deeg is behoorlijk plakkerig, maar mag niet aan de handen blijven plakken. Blijf vooral doorkneden op een lage snelheid op de Kenwood, zodat het deeg niet te warm wordt van de motor. Een te hoge snelheid zou het deeg te snel opwarmen en das niet de bedoeling.

Reacties