Ovenkoeken
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 190 gr water, op kamertemperatuur
- 11 gr verse gist
- 310 gr patisseriebloem
- 7 gr boter, op kamertemperatuur
- 5 gr zout
- extra bloem
Hoe gaan we te werk:
- Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
- Stort de bloem op het vocht.
- Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden met de kneedhaak.
- Voeg ondertussen de boter en het zout toe.
- Laat het deeg 10 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
- Haal het deeg uit de kom en weeg het af. Verdeel het deeg in 7 gelijke porties. Bol de porties mooi op.
- Bestuif je werkblad lichtjes met wat bloem en leg de deegporties op de bloem. Dek af met een handdoek of dik plastic.
- Laat de broodjes 20 min rijzen.
- Zet enkele bakplaten klaar.
- Doop de deegballetjes één voor één in de zak met bloem en duw ze met je handen uit tot cirkels met een diameter van ongeveer 12 cm.
- Leg de broodjes op de bakplaten en dek opnieuw af.
- Laat de broodjes 1u of zelfs 1u30 rijzen.
- Verwarm ondertussen de heteluchtoven voor op 200°C.
- Bak de broodjes 7 min. Hoe langer je ze in de oven laat, hoe donkerder en harder ze zullen zijn. Deze broodjes moeten licht, luchtig en bleek zijn.
- Laat de broodjes volledig afkoelen op een rooster.
TIP:
Je kan het recept ook verdubbelen en de helft na de laatste rijs mooi afdekken met ingevet plastic en invriezen. Laat ze gedurende de nacht ontdooien in de koelkast. Laat ze 30 min op kamertemperatuur komen terwijl de oven voorverwarmt en bak ze af.
Je kan de gebakken broodjes na afkoelen invriezen in een ziploc zak. Laat ze op kamertemperatuur ontdooien en you're good to go.
Reacties