Passata van tomaat
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat doe je met een teveel aan rijpe tomaten? Ik had zowel San Marzano, kerstomaatjes, lange kerstomaatjes en gewone tomaten in de schaal liggen en ze waren al een beetje te zacht geworden om ze zo te eten. Passata! Echt, je moet het proberen. Dan zal je nooit meer zeggen dat een pasta al pomodoro geen groenten bevat.
Wat hebben we nodig:
- 3 kg rijpe tomaten, gewassen
- 2 tenen knoflook, gepeld
- 1 ui, gepeld en zeer fijn gesneden
- 2-3 takjes basilicum
- zout naar smaak
- 1 eetlepel suiker
- scheut olijfolie
- extra olijfolie
- enkele mooie basilicumblaadjes
Hoe gaan we te werk:
- Snij de tomaten in stukjes en doe ze in een zware pot, type Le Creuset.
- Leg de tenen knoflook op de tomaten en strooi er de ui over.
- Leg de takjes basilicum bovenop en kruid naar smaak met zout en suiker.
- Giet een scheutje olijfolie over de tomaten en breng ze, onder deksel, aan de kook.
- Laat de tomaten daarna zacht pruttelen zonder deksel, gedurende 1u of tot ze mooi zacht zijn.
- Gooi de knoflook en basilicum weg en duw de tomaten door de passe-vite.
- Giet de passata in de schoongemaakte pot en kruid opnieuw met zout.
- Breng de passata weer aan de kook en werk af met een extra scheut olijfolie.
- Leg in elk bokaaltje een mooi blad basilicum en giet er de passata bij.
- Sluit de bokalen onmiddellijk af met het deksel en draai ze om. Laat ze zo verder afkoelen.
- Bewaar de bokalen in de koelkast als je ze niet steriliseert.
TIP:
Was de tomaten bij voorkeur in koud water waaraan je wat natriumbicarbonaat hebt toegevoegd. Deze laatste zorgt ervoor dat alle onzuiverheden verdwijnen.
Zorg dat je tomaten goed rijp zijn, anders zal je passata weinig smaak hebben.
Reacties