Pittige aardappeltjes uit Spanje
Foto Cathy Van de Moortele |
Dit Spaanse bijgerecht - patatas al pil pil - is een gekend tapasgerecht. Ik heb ze deze keer gemaakt met rode krieltjes in de schil, maar je kan ze evengoed met gewone aardappelen maken, geschild. Aan jou de keuze!
Wat hebben we nodig:
- 15 krieltjes (of 3 aardappelen), gewassen en geschild (of niet)
- 125 ml olijfolie
- 4 teentjes knoflook, gepeld en in fijne plakjes gesneden
- snuif zoet gerookt paprikapoeder
- snuif(je) pittig gerookt paprikapoeder
- 120 ml witte wijn
- snuifje zout
- peper van de molen
- het groen van 2 pijpajuintjes, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Snij de aardappelen in gelijke blokjes. Maak de blokjes niet te groot. Was de blokjes en laat ze uitlekken.
- Laat de olijfolie warm worden op een medium vuur. Zorg dat het vuur niet te heet wordt - de olie mag niet roken.
- Dep de aardappelblokjes goed droog en frituur ze goudbruin in de olie. Neem hier je tijd voor. De aardappelblokjes moeten mooi bruin worden. Prik met een mesje om te zien of ze gaar zijn.
- Schep de aardappeltjes uit de olie met een schuimspaan.
- Hou 2 eetlepels olie in de pan en giet de rest in een kommetje voor een volgend gerecht.
- Voeg de knoflook toe aan de olie en laat die even mee fruiten zonder de knoflook te laten kleuren.
- Meng de 2 soorten paprikapoeder en voeg ze toe aan de olie.
- Giet de wijn bij de olie en laat alles even sudderen.
- Voeg de aardappelblokjes weer toe en schep goed om.
- Laat de aardappeltjes alle vocht opnemen.
- Kruid met zout en peper.
- Strooi de pijpajuin over de aardappeltjes en serveer.
TIP:
Het typische Spaanse paprikapoeder kan je kopen in kleine, ijzeren blikjes: pimenton de La Vera.
Reacties