Pasta met scampi in look

 

Foto Cathy Van de Moortele

Je hebt allicht ook wel een zak scampi in jouw vriezer zitten? Die staan garant voor een lekkere maaltijd waar je niet zo heel veel werk aan hebt. Ik maak graag zelf mijn verse pasta (en vind dat ook totaal geen moeite), maar je kan uiteraard ook je (verse) pasta kopen in de supermarkt. Als je geen panko in huis hebt, ga dan voor zelfgemaakt paneermeel. 
Het bakpoeder en het zout waarmee we de scampi "droog marineren", zorgt ervoor dat we de scampi een goeie structuur geven en ze een beet blijven houden. Bak ze niet langer dan nodig en zorg voor een hete pan.

Wat hebben we nodig:

  • 30 gr boerenboter
  • 30 gr panko (Japans broodkruim) of paneermeel
  • 450 gr scampi met pel, ontdooid en van het darmkanaal ontdaan
  • 1 koffielepel zout
  • 1 koffielepel natriumbicarbonaat
  • 220 ml witte wijn
  • 1 laurierblad
  • 8 peperkorrels
  • de pellen en staarten van de scampi
  • pasta voor 2 personen
  • olijfolie
  • 75 gr boerenboter
  • 4 teentjes knoflook, gepeld en in fijne plakjes gesneden
  • enkele chilivlokjes
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • het sap van 1 citroen
  • peper van de molen
  • zout
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat de boter schuimig worden in een klein pannetje.
  • Bak de panko goudbruin in de boter en laat hem uitlekken op een bordje met keukenpapier. 
  • Pel de scampi en hou de pellen apart voor de bouillon die we zo meteen gaan maken.
  • Dep de scampi goed droog met keukenpapier.
  • Meng het zout met het natriumbicarbonaat en bestuif de scampi hier mee. Laat de scampi 30 min droog marineren op kamertemperatuur.
  • Zet een steelpannetje op het vuur met daarin de wijn, laurier, peperkorrels en de pellen/staarten van de scampi. 
  • Breng de wijn aan de kook en laat hem tot de helft inkoken. Zeef de reductie en zet apart.
  • Zet een grote pan met ruim, gezouten water op het fornuis en breng het aan de kook.
  • Kook de pasta beetgaar.
  • Ondertussen zet je een grote hapjespan op het vuur en laat je daar een flinke eetlepel olijfolie goed warm in worden.
  • Bak de scampi aan elke kant mooi krokant en haal ze uit de pan.
  • Voeg de boter toe aan de pan en fruit de knoflook aan met de chili en sjalotsnippers tot de sjalot mooi glazig is.
  • Blus met de reductie van wijn en laat die nog even goed doorwarmen.
  • Voeg de scampi weer toe aan de pan, samen met de al dente pasta.
  • Werk af met het citroensap en een pollepel van het pastakookvocht.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Voeg voldoende pastakookvocht toe om een romige, glanzende saus te bekomen die mooi aan de pasta blijft kleven.
  • Haal de pan van het vuur en bestrooi het gerecht met de peterselie.
  • Schep om en verdeel de pasta met de scampi over 2 diepe borden.
  • Strooi over elk gerecht de helft van de krokante panko.

TIP:

Je kan ook scampi kopen die reeds gepeld en van het darmkanaal ontdaan zijn om het nog makkelijker te maken. Voeg dan 1/2 visbouillonblokje toe aan de wijn voor je die laat inkoken.
Scampi ontdooi je het snelst in een kom met koud water.

Reacties