Risotto met kastanjechampignons
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik word altijd zo melancholisch van risotto. De warmte, de romigheid, het zoute, het hartige. Ik had een bakje kastanjechampignons gekocht maar wist niet meer wat ik er mee wou doen (dat gebeurt me wel vaker) en besloot om ze op te bakken en er risotto mee te maken. Geen verkeerd idee duidelijk.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- klontje boter
- 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
- 200 gr arborio rijst voor risotto
- 50 ml witte wijn
- 1 l (groente)bouillon, heet
- 1 bakje kastanjechampignons, schoongemaakt en in 4 gesneden (of in stukjes als je dat liever hebt)
- peper van de molen
- zout
- Parmezaanse kaas
- extra boter
- extra olijfolie
- verse bieslook, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Laat een flinke eetlepel olijfolie warm worden met een klontje boter in een pot.
- Fruit de uisnippertjes glazig. Laat ze zeker niet kleuren.
- Voeg de risottorijst toe en schep goed om, zodat elke rijstkorrel een vetlaagje krijgt.
- Blus met de wijn en laat die verdampen.
- Giet een pollepel hete bouillon bij de rijst en roer om.
- Laat de rijst de bouillon volledig opnemen voor je extra bouillon toevoegt.
- Ondertussen laat je wat olijfolie warm worden in een grote pan.
- Bak de champignons mooi bruin.
- Kruid met peper en zout.
- Blijf bouillon bij de rijst scheppen en roer telkens even om, zodat hij niet aanbakt.
- Wanneer de risotto bijna klaar is, schep je de champignons er door heen.
- Kruid nogmaals met peper en zout.
- Rasp flink wat Parmezaanse kaas over je risotto wanneer hij gaar is.
- Roer een klontje boter en een straaltje olijfolie er door heen.
- Verdeel de risotto over 2 diepe borden en bestrooi hem met vers gesnipperde bieslook.
TIP:
Risotto eet je meteen, zo is hij op zijn best.
Reacties