Ovenschotel
Foto Cathy Van de Moortele |
De zomer is bijna voorbij en we hebben het niet eens gemerkt. Ik leg de zetelverwarming al aan in de auto zonder me daarover te schamen. Ik heb zin in warme gerechten, het type slowcookgerechten of ovenschotels. In de vriezer stop ik altijd pakketten gehakt, die supersnel ontdooien (stop het gehakt in een diepvrieszak en duw alles zo plat mogelijk met je handen. Vries het pakketje plat in en het ontdooit supersnel) en zo klaar zijn om te verwerken. Deze ovenschotel zit boordevol lekkers. Geniet er van!
Wat hebben we nodig:
- 500 gr aardappelen, geschild, gewassen en in blokjes gesneden
- 2 tomaten, ontpit en in blokjes gesneden
- 2 wortels, gewassen, geschraapt en in blokjes gesneden
- 1 oranje paprika, ontpit en in blokjes gesneden
- olijfolie
- peper van de molen
- zout
- 1 koffielepel oregano
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, gepeld en geperst
- 500 gr gehakt
- peper van de molen
- zout
- 1 koffielepel zoet paprikapoeder
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 100 ml bouillon, heet
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- In een kom meng je de aardappelblokjes met de tomaten, wortel en paprika.
- Kruid met peper, zout en oregano.
- Laat wat olijfolie warm worden in een grote pan en fruit de uisnippers aan. Ze mogen wat kleur krijgen.
- Voeg de knoflook toe en laat hem meegaren.
- Doe het gehakt in de pan en bak het rul.
- Kruid met peper, zout en paprikapoeder.
- Meng de tomatenpuree met de bouillon.
- Doe het gebakken gehakt in een ovenschotel.
- Bedek met de mengeling van groentjes. Meng alles goed door elkaar.
- Overgiet met de tomatenbouillon, dek af met aluminiumfolie en zet de ovenschotel 1u in de oven.
- Verwijder de aluminiumfolie en laat nog 20 min verder bakken of tot de aardappelblokjes gaar zijn.
TIP:
Je kan de ovenschotel nog bestrooien met geraspte kaas nadat hij een uurtje in de oven gestaan heeft en nog even terugzetten in de oven tot de kaas gesmolten is.
Zorg dat je blokjes aardappel, paprika en wortel even groot zijn, zodat ze gelijktijdig garen.
Vandaag heb ik gekozen voor gele paprika, maar je kan uiteraard ook rode of oranje nemen. Groene vind ik iets te bitter voor dit gerecht.
Reacties