Sperzieboontjes

 

Foto Cathy Van de Moortele

Lekker fris en mooi donkergroen: zo heb ik ze het liefst. Sperzieboontjes die vers geplukt zijn, knapperig, lang en niet te dik, zo zijn ze op hun best. Kook ze al dente en laat ze schrikken in ijswater, zodat ze hun donkergroene kleur niet verliezen. Zorg dat het water voldoende gezouten is, dat helpt in het bewaren van de kleur.
Ik eet de boontjes liefst koud, met veel fijngesnipperde sjalotjes en een mosterdvinaigrette. Smakelijk!

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr sperzieboontjes, gewassen
  • 20 gr zout

Hoe gaan we te werk:

  • Breek de uiteinden van de boontjes af. Dit draagt de voorkeur boven de eindjes weg te snijden. Vooral het deeltje waarmee de boontjes aan de struik hangen, moet je verwijderen. Het staartje mag je in principe laten zitten, dat staat ook wel mooi in het bord en er is helemaal niets mis mee.
  • Zet een pot met 2l water op het fornuis en breng die aan de kook met 20 gr zout. Het water mag heftig borrelen.
  • Laat de boontjes in het borrelende water zakken. Wacht tot het water weer begint te koken en stel de timer dan in op 3 min.
  • Proef of de boontjes beetgaar zijn. 
  • Giet de boontjes af, spoel ze meteen met koud water en laat ze dan helemaal afkoelen in een kom water met ijsblokken, zodat de garing stopt.
  • Laat de boontjes uitdruppen en verwerk ze verder naar eigen inspiratie, bv in een salade niçoise of met gehalveerde kerstomaatjes.

TIP:

Je kan de boontjes in stukken snijden voor je ze kookt, maar ik heb ze graag zoals ze zijn: helemaal lang. 

Reacties