Stokbroodjes

Foto Cathy Van de Moortele

Deze stokbroodjes vind ik supergaaf om toastjes van te maken. De toastjes kan je lang bewaren en ze smaken zoveel beter dan gekochte toastjes. Uiteraard kan je deze stokbroden ook zo eten, maar ik heb van twee stokbroden toastjes gemaakt en zal dit recept daar voor voorbehouden.

Wat hebben we nodig:

  • 300 gr water, lauwwarm
  • 10 gr droge gist
  • 20 gr fijne griessuiker
  • 420 gr bloem
  • 8 gr zout

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood en strooi er de gist en de suiker in.
  • Roer alles door elkaar met een garde en laat 5 min staan.
  • Voeg de bloem toe en kneed het deeg met de deeghaak, gedurende 10 min.
  • Halverwege de kneedtijd, voeg je het zout toe.
  • Bol het deeg losjes op en laat het 45 min rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Haal het brood uit de kom en kneed het nog eens goed door.
  • Weeg het brood af en verdeel het in 4 gelijke porties.
  • Vorm elke portie tot een baguette: duw het bolletje plat tot een rechthoek. Vouw de bovenkant naar het midden, vouw de onderkant naar het midden en vouw dicht. Druk telkens de naden goed aan.
  • Rol nu uit tot een stokbroodje.
  • Leg de stokbroodjes op een bakplaat met bakpapier of bakvel. 
  • Dek af met een handdoek en laat ze 20 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 200°C.
  • Snij de broodjes diagonaal in met een scherp mesje, spray er wat water over en bestuif ze dan lichtjes met wat bloem.
  • Zet een ovenbestendig kommetje met water onderin de oven.
  • Schuif de broodjes 20 min in de oven of tot ze lekker gaan ruiken en mooi gekleurd zijn.
  • Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

TIP:

Je kan ervoor kiezen om korte, dikke broodjes te maken of lange, fijne. Ik heb ze lang en fijn gemaakt, omdat ik er toastjes wou van maken en dat een geschikter formaat is.



Reacties