Pasta met kerstomaatjes

Foto Cathy Van de Moortele

Wanneer ik alleen thuis ben, eet ik meestal een pastagerecht. Ik maak meestal meerdere porties pasta en droog die op een rek. Zo heb ik altijd porties in huis voor mijn snel-klaar-maaltijden.

Er lagen nog wat kerstomaatjes in de schaal, die dringend verwerkt moesten worden. Ideaal om er een tomatensaus van te maken. Laat je pasta voor 3/4 garen en laat hem dan verder garen in de saus. Voeg telkens wat pastakookvocht toe, tot de pasta gaar is en je een mooi gebonden saus hebt, dankzij de koolhydraten in het kookwater. Heel romig en lekker!

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 12 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 koffielepel tomatenpuree
  • peper van de molen
  • enkele zoutvlokjes
  • (verse) pasta voor 1 persoon
  • Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • basilicumblaadjes, gescheurd

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het vuur en breng het aan de kook.
  • Neem een diepe hapjespan en laat daar 2 eetlepels olijfolie warm in worden.
  • Fruit de geperste knoflook aan maar laat hem niet kleuren.
  • Voeg de tomaatjes toe.
  • Los de tomatenpuree op in wat water en voeg die toe aan de hapjespan.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat de saus op medium warmte pruttelen, tot de tomaatjes beginnen te barsten.
  • Kook de pasta 4 min minder lang dan je anders zou doen.
  • Haal de pasta met een tang uit het kookvocht en meng hem door de saus.
  • Voeg een pollepel pastakookvocht toe en schud de pan een paar keer op.
  • Laat de pasta de saus opnemen.
  • Voeg steeds een nieuwe pollepel pastakookvocht toe, tot de pasta gaar is en de saus mooi ingedikt is.
  • Strooi naar believen Parmezaanse kaas over je pastagerecht, schud nog eens op en dien op in een diep bord.
  • Werk af met een scheutje olijfolie, nog meer Parmezaanse kaas en enkele basilicumblaadjes.

TIP:

Pasta die gegaard wordt in de saus, neemt de smaak van de saus op. De koolhydraten in de pasta zullen voor een romige saus zorgen, die mooi blinkt en indikt.
Liever geen velletjes in je saus? Duw de saus dan door een chinois (puntzeef) en gooi de velletjes weg. Veeg je pan schoon, warm de saus weer op en voeg dan pas de pasta met het pastakookvocht toe.

Reacties