Paris-Brest met rood fruit

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hou van soezen, ik hou van rood fruit en ik hou van zachte vullingen in taart. Deze Paris-Brest is zo leuk om te maken, je moet het gewoon proberen. Je kan er 1 grote taart van maken of 4 kleintjes, wat je zelf leuk vindt.

Wat hebben we nodig:

  • 240 gr water
  • 120 gr boter
  • snuifje zout
  • 125 gr bloem
  • 2 eieren (100 gr), gemixt met de staafmixer
  • 20 gr amandelschilfers
  • 230 gr mascarpone
  • 200 witte chocolade, gesmolten en afgekoeld
  • 475 ml slagroom, ijskoud
  • 100 gr fijne griessuiker
  • rood fruit (aardbeien, bosbessen, braambessen, frambozen,...)
  • bloemsuiker
  • extra rood fruit

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water met de boter en het zout in een steelpan en breng het aan de kook.
  • Van zodra de boter gesmolten is en het water kookt, voeg je de bloem in 1x toe.
  • Roer goed met een houten spatel, tot je een deeg krijgt dat loslaat van de pan.
  • Laat het deeg nog even goed doorwarmen onder voortdurend roeren, zodat het beslag de bloemsmaak kwijt raakt.
  • Breng het beslag over in de kom van de Kenwood en klop het op lage snelheid met de K-klopper tot het beslag wat koeler is.
  • Voeg de eieren één voor één toe.
  • Schep het beslag over in een spuitzak met ronde spuitmond.
  • Verwarm de oven voor op 220°C en zet een bakplaat met bakpapier klaar. Teken met alcoholstift op het bakpapier 1 grote cirkel of 4 kleintjes. Draai het bakpapier om, zodat het beslag niet in aanraking komt met de stift.
  • Spuit een grote cirkel deeg. Spuit een nieuwe, iets kleinere cirkel deeg in die eerste cirkel. Spuit een derde cirkel bovenop de twee eerste.
  • Bestrooi de cirkels met amandelschilfers.
  • Bak de Paris-Brest 10 min op 220°C. Verlaag de temperatuur naar 175°C en laat de soes nog 40 - 45 min verder bakken. Doe de oven in geen geval open tot de soes mooi gaar en goudkleurig is.
  • Haal de soes uit de oven en laat hem afkoelen op een rooster.
  • Snij de soes horizontaal open.
  • Klop de mascarpone op met de draadklopper in de Kenwood.
  • Voeg de gesmolten en afgekoelde chocolade toe en klop op.
  • Voeg de slagroom toe en klop verder op tot een stevige vulling.
  • Leg het deksel van de soes omgekeerd en spuit er enkele toefjes vulling op.
  • Spuit de rest van de vulling op de onderste helft van de soes. Je mag alle vulling gebruiken. Zorg dat de soes al op een taartschotel ligt.
  • Versier de vulling met rood fruit en leg er de bovenkant op.
  • Bestuif de Paris-Brest ruim met bloemsuiker.
  • Vul de binnenste holte van deze donut-vorm op met extra rood fruit.
  • Rasp er eventueel nog wat witte chocolade over.

TIP:

Je eet Paris-Brest best de dag zelf.



Reacties