Saus van kerstomaatjes

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ik koop ze meestal per 750 gr, want ze worden hier graag gegeten: kerstomaatjes. Leuk om ze in verschillende kleurtjes te kopen want meer kleur = meer vitamientjes. Deze week had ik enkel rode kerstomaatjes in huis, aan trosjes. Ze waren al wat ouder en de dochter gaf de opmerking dat ze toch wel al behoorlijk rimpelig waren. Niet getreurd, we doen niet aan verlies: hier maken we gewoon kerstomatensaus van!

Wat hebben we nodig:

  • 40 ml olijfolie
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geplet
  • enkele chilivlokjes (facultatief)
  • 50 gr tomatenpuree van een goed merk
  • 1 kg kerstomaatjes, gewassen en gehalveerd
  • snuif fleur de sel

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de olijfolie in een diepe hapjespan en laat ze warm worden op een medium vuur.
  • Leg de knoflook in de olie en laat die lichtjes kleuren. Laat de knoflook niet op hoog vuur kleuren, anders zal hij verbranden en een bittere smaak afgeven.
  • Gooi de knoflook weg wanneer hij mooi gekleurd is en zijn smaak afgegeven heeft aan de olijfolie.
  • Strooi de chilivlokjes in de olie en roer er de tomatenpuree door.
  • Laat de tomatenpuree even "meebakken" zodat hij extra smaak krijgt.
  • Voeg de tomaatjes toe.
  • Kruid met fleur de sel.
  • Laat de tomaatjes op een zacht vuur 45 min sudderen. 
  • Gebruik een pureerstaaf om de tomaatjes te breken op het einde van de gaartijd.
  • Giet de tomaatjes door een puntzeef (chinois) om alle velletjes en pitjes te verwijderen.
  • Maak je pan schoon, doe de saus er weer even in en breng ze nog eens aan de kook.
  • Giet de saus nu met een trechter in schone bokalen. Sluit ze onmiddellijk af en laat ze omgekeerd afkoelen. 
  • Je kan de saus nu behoorlijk lang (ongeopend) in de koelkast bewaren.

TIP:

Serveer deze saus over pasta, gehaktballetjes, ...
Je kan de saus ook door de passe-vite (roerzeef) draaien.

Reacties