Amerikaans sandwich brood

Foto Cathy Van de Moortele

Dit Amerikaans sandwich brood is zoeter en zachter dan wij van witbrood gewend zijn. Het is een ideaal brood voor in de lunchbox. Ik vind het leuk om het brood eerst te toasten aan beide zijden, voor ik het beleg en meegeef in de lunchbox. Wanneer het brood niet getoast is, zijn de korsten even zacht als het kruim, omdat je het brood na het bakken meteen insmeert met boter voor een mooie glans en voor een zachte korst. Het hoeft geen uitleg dat kinderen dol zijn op dit brood.

Wat hebben we nodig:

  • 120 gr water, heet
  • 180 gr melk, koud
  • 17 gr verse gist
  • 1 eetlepel olie
  • 30 gr suiker
  • 500 gr witte broodbloem
  • 8 gr zout
  • 30 gr boter, op kamertemperatuur
  • extra boter, op kamertemperatuur

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het hete water in de kom van de Kenwood en giet er de melk bij. Het vocht mag niet te heet zijn wanneer je de gist erbij doet, om de werking van de gist niet teniet te doen.
  • Breek de gist in het vocht en los het op met een garde.
  • Voeg de olie en de suiker toe en meng kort.
  • Stort de bloem op het vocht en leg er het zout op.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden.
  • Halverwege de kneedtijd voeg je de boter toe.
  • Bol het deeg op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 20 in rusten.
  • Haal het deeg uit de kom, klop er met je hand op zodat de lucht eruit gaat en vouw het in 4.
  • Bol het deeg goed op en leg het nog 25 min terug in de kom met deksel.
  • Haal het deeg uit de kom, ontgas het en maak er een rechthoek van.
  • Vouw de bovenste helft naar het midden.
  • Vouw de onderste helft naar het midden.
  • Vouw beide helften over elkaar. 
  • Nijp de naden goed dicht.
  • Leg het brood in een lichtjes ingevette en bebloemde vorm, met de naad naar beneden.
  • Dek af en laat het brood 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 200°C.
  • Zet het brood in de oven en verlaag de temperatuur meteen naar 180°C.
  • Laat het brood 40 min bakken. Dek af met aluminiumfolie wanneer het brood te donker dreigt te worden.
  • Kip de vorm om op een rooster en zet het brood weer rechtop.
  • Gebruik een patisserieborsteltje om de korst rondom rond in te smeren met een dun laagje boter, zodat de korst zacht blijft.

TIP:

Ik heb dit brood gebakken in mijn Emile Henry rechthoekige broodbakvorm. De tweede rijs is in de vorm gebeurd, met het deksel. Ik bak het brood eerst 20 min met het deksel en daarna nog 20 min zonder het deksel.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties