Pizza Bianca met champignons en ricotta

 

Foto Cathy Van de Moortele

Dit zou wel eens mijn nieuwste favoriete pizza kunnen worden. Een pizza Bianca is eigenlijk gewoon een pizza zonder tomatensaus. Meestal wordt de pizza dan belegd met kaas en/of kaassaus en toppings. Vandaag heb ik gekozen voor mozzarella cucina en ricotta. Geweldige keuze, bleek achteraf. De verse thijm en oregano passen heel goed bij de champignons, die je vooraf bakt. Rauwe champignons op een pizza: no go! Ga voor gebakken champignons en blijf weg van die gladde, slijmerige champignons uit blik. Je wilt tenslotte wel een heerlijke pizza?

Wat hebben we nodig:

  • 1 portie zelfgemaakt pizzadeeg, 3 dagen gerijpt
  • olijfolie
  • 80 gr Parijse champignons, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • verse thijm, geritst
  • verse oregano, geritst
  • peper van de molen
  • zout
  • sap van 1/4 citroen
  • 80 gr mozzarella cucina, in stukjes gesneden
  • 120 gr ricotta

Hoe gaan we te werk:

  • Laat het pizzadeeg zeker een uur op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm je pizzasteen op het onderste rooster in de oven, op de hoogst mogelijke temperatuur. Als je een pizzastand hebt, gebruik dan de pizzastand.
  • Doe wat olijfolie in een grote pan en bak de champignons mooi bruin. Draai ze niet te vaak om, zodat ze de kans krijgen te kleuren en ze niet gaan stomen.
  • Kruid met thijm, oregano, peper en zout. Het zout zal het vocht uit de champignons halen.
  • Op het laatste doe je er wat citroensap bij om de champignons te verfrissen.
  • Laat de gebakken champignons een beetje afkoelen op een bord.
  • Duw het pizzadeeg uit tot een grote cirkel en leg een vel bakpapier klaar.
  • Leg het deeg op het bakpapier en besprenkel het met een klein beetje olijfolie. Met propere handen smeer je de olie uit over het deeg.
  • Beleg het deeg met de stukjes mozzarella cucina en verdeel daarover de champignons.
  • Leg overal vlokjes ricotta tussen.
  • Schuif de pizza met bakpapier op de pizzasteen.
  • Van zodra de pizza wat begint te kleuren, trek je het bakpapier weg.
  • Laat de pizza in totaal zo'n 8 min garen, tot hij mooi gekleurd is en ook onderaan bruine vlekken vertoont.
  • Snij de pizza in punten en bestrooi hem met extra thijm en oregano.

TIP:

Mozzarella cucina is uitermate geschikt voor het beleggen van pizza's. De kaas smelt goed zonder te verbranden. Gewone mozzarella vind ik geschikt in salades, maar niet om te verwarmen.
Het zelfgemaakte pizzadeeg blijft één van mijn favoriete recepten op mijn blog, en blijkbaar ben ik niet de enige. Het pizzadeeg wordt al door heel wat mensen gemaakt. Ik heb het deze keer 3 dagen in de koelkast laten liggen, waardoor het extra smaak krijgt en je grote luchtbellen in je deeg krijgt tijdens het bakken.
Vervang de ricotta eens door verse geitenkaas of door stukjes Brie.

Reacties