Sappige gehaktballetjes in (zongedroogde) tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hoor je al denken: weer een recept voor balletjes in tomatensaus? Sorry... het moet maar zo lekker niet zijn. Dit is een recept voor zo'n 26 balletjes. Ik heb ze in porties verdeeld en ingevroren. Je kan er pasta bij geven of aardappelpuree bijvoorbeeld. Hoe zou jij ze serveren?

Wat hebben we nodig:

  • 450 gr gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 30 gr paneermeel
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 koffielepel gemalen komijn
  • een handvol peterselie, fijngesnipperd
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geplet
  • 75 ml rode wijn
  • 1 groot blik (800 gr) tomatenblokjes
  • een handvol peterselie, fijngesnipperd
  • 1 koffielepel zoet paprikapoeder
  • 10 zongedroogde tomaatjes op olie, grof gehakt

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het gehakt in een kom. 
  • Klop het ei los en voeg het toe aan het vlees met het paneermeel.
  • Kruid met peper, zout en komijn.
  • Strooi de peterselie over het gehakt en doe er ook de gesnipperde ui bij.
  • Meng het gehakt met propere handen en verdeel het dan in 26 gelijke porties. Ik gebruik hiervoor een ijsschep.
  • Maak je handen lichtjes vochtig met een beetje water en rol de bolletjes los door je handen, zodat ze mooi rond worden.
  • Laat een beetje olijfolie warm worden in een grote pot en kleur de balletjes aan alle zijden.
  • Haal de balletjes uit de pot en leg ze op een bord.
  • Voeg wat extra olie toe aan de pot en fruit de uisnippers glazig.
  • Voeg de teen knoflook toe.
  • Blus met de rode wijn en schraap de bakrestjes los met een houten lepel. 
  • Laat de wijn praktisch uitkoken.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en spoel het blik uit met een beetje water dat je ook toevoegt aan de saus.
  • Strooi de peterselie in de pot, kruid met peper, zout en paprikapoeder en leg ook de zongedroogde tomaatjes in de saus.
  • Zet een deksel op de pot (laat hem een klein beetje openstaan), zet het vuur hoger tot het begint te brubbelen en voeg de balletjes weer toe.
  • Zet het vuur op laag en laat de balletjes zo'n 30 min garen. Gooi de knoflook weg.

TIP:

Als je de balletjes wilt invriezen, laat ze dan eerst volledig afkoelen in de saus. Verdeel de balletjes in porties en vries ze in met de saus. Vergeet niet om de datum te noteren. Bereidingen bewaar je best niet te lang in de vriezer.

Reacties