Kruidige granola

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ik maak het niet al te vaak, omdat ik er gewoon teveel van eet: granola. Vers gebakken, het huis geurt ongelooflijk lekker. Knapperig, zoet, kruidig, verrassend. Het voordeel van zelf granola maken, is dat je er in verwerkt wat jij lekker vindt. Lust je geen pecannoten? Dan hou je misschien wel van walnoten. Geen pompoenpitten in huis? Neem dan zonnebloempitten. Golden syrup kan je vervangen door honing of agave of misschien heb je wel esdoornsiroop? Zo zie je maar: maak jouw eigen versie en je bent zo blij als een kind in een speelgoedwinkel.

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr havermout
  • 30 gr pompoenpitten
  • 60 gr pecannoten, gebroken
  • 25 gr chiazaad
  • 50 gr amandelschilfers
  • 10 gr sesamzaad (wit of zwart)
  • snuifje kaneel
  • snuifje kardemom
  • fijngemalen peper naar smaak
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 30 gr kokosolie, gesmolten en lichtjes afgekoeld
  • 50 gr golden syrup

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 150°C en zet een bakplaat met bakvel of bakpapier klaar.
  • Doe de havermout in een kom en voeg er alle andere ingrediĆ«nten aan toe. Schep goed om zodat alles goed verdeeld is.
  • Stort de granola uit op de bakplaat en verdeel hem goed.
  • Bak de granola 45 min of tot het geurig ruikt in huis.
  • Hussel de granola door elkaar met je handen en breek grotere stukken op.
  • Laat de granola volledig afkoelen op de bakplaat en bewaar hem dan in een gesloten weckpot.

TIP:

Na het afkoelen, kan je nog chocolate chips toevoegen aan je granola.
Kokosschilfers doen het ook prima in granola.
Serveer de granola met (Griekse) yoghurt. Heb je al eens de Greek Style kokosyoghurt van Abbot Kinney's geprobeerd? Lactosevrij, lekker, mooi dik en ideaal bij granola.
In deze granola zitten chiazaadjes. Niet alleen goed voor de gezondheid, maar ze zorgen ook voor een verzadigd gevoel. Deze zaadjes kunnen heel veel vocht opnemen, waardoor ze opzwellen in je maag. Zorg dat je voldoende drinkt als je chiazaadjes gebruikt.

Reacties