Pasta met octopus

Foto Cathy Van de Moortele

Gisteren maakten we al een pastagerecht met octopus, maar vandaag doen we nog even verder, het moet maar zo lekker niet zijn!

Voor wie niet echt een fan is van tomatensaus: dit pastagerecht bevat geen tomaat. 

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • enkele takjes citroenthijm, geritst, steeltjes apart houden
  • 1 teen knoflook, gepeld en geplet
  • enkele chilivlokjes
  • 50 ml witte wijn
  • verse pasta voor 2 personen
  • 250 gr gekookte octopustentakels, in stukjes gesneden (hou de uiteinden apart voor de afwerking)
  • citroensap van 1/2 citroen
  • peper van de molen
  • zout
  • pecorina kaas, vers geraspt

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden in een diepe hapjespan op medium warmte.
  • Leg de thijmsteeltjes en de teen knoflook in de olie en laat de olie infuseren op medium warmte.
  • Gooi de thijmsteeltjes en de look weg, van zodra de look aan beide kanten licht gekleurd is.
  • Kruid de olie met chilivlokjes, de blaadjes van de geritste thijm.
  • Voeg de witte wijn toe en laat die goed doorwarmen.
  • Ondertussen kook je de pasta al dente en voeg je die - samen met een pollepel pastakookvocht - toe aan de pan.
  • Warm goed door en voeg extra pastakookvocht toe indien nodig.
  • Voeg de octopus toe en kruid met citroensap, peper en zout.
  • Van zodra de pasta gaar is, voeg je de pecorino toe. Schud nog eens goed op.
  • Verdeel de pasta over 2 diepe kommen en werk af met olijfolie, extra thijmblaadjes en de uiteinden van de tentakels.

TIP:

Ik heb deze bloemenpasta zelf gemaakt. Op onderstaande foto's kan je zien hoe ik dat deed. Het recept bestond uit 50 gr ei en 100 gr semola de Cecco. Ik heb het deeg uitgerold tot lange vellen en daar rondjes uitgestoken met een metalen spuitmondje. De rondjes vouw je doormidden en je legt er twee op elkaar. Met een chopstick druk je het midden goed aan, waardoor je bloemetje al voor de helft vorm krijgt. "Trek" het bloemetje een beetje open en met je vingers duw je de binnenkanten mooi tegen elkaar. Laat de pasta drogen op een rek.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties