Witlof sous-vide
Foto Cathy Van de Moortele |
Een manier van witlof garen, die ik niet eerder geprobeerd had. Zelf eet ik alleen rauw witlof, maar mijn man is grote fan van warm witlof. In het bijzonder voor hem dus, dit sous-vide gegaarde en gebakken grondwitlof, uiteraard van de witlofkweker in mijn buurt.
Wat hebben we nodig:
- 3 mooie stronken grondwitlof
- peper van de molen
- zout
- snuif fijne griessuiker
- (geklaarde) boter
Hoe gaan we te werk:
- Bereid je warmwaterbak voor: temperatuur 84°C en tijd 2u (of 2u30 als je het nog zachter wilt).
- Stop het witlof in een vacumeerzak en voeg peper, zout en suiker toe.
- Trek de zak vacuĆ¼m.
- Laat de zak met witlof in het water zakken van zodra de temperatuur bereikt is.
- Na de gaartijd kan je het witlof snel koelen en in de koelkast bewaren tot gebruik of meteen gebruiken.
- Giet het sap weg.
- Laat wat (geklaarde) boter goed warm worden in een pan.
- Bak het witlof mooi bruin aan alle zijden. De suiker zal helpen in dit proces.
TIP:
Vervang de suiker door balsamico of honing.
Reacties