Frittata van broccoli

Foto Cathy Van de Moortele

Gemaakt met restjes groenten en aangevuld met aardappel, ui en eieren, heel veel eieren. Deze frittata is zo leuk om te maken en je kan er alle kanten mee op. Ik heb er spek in gedaan (omdat spek altijd lekker is), maar je kan er ook restjes koude kip in verwerken of wat dacht je van blokjes zalm? Zorg dat alle ingrediënten gaar zijn, voor de frittata de oven in gaat. Zorg ook dat je je grootste antikleefpan uit de kast haalt en dat die koud is. Je gebruikt dus niet de pan waarin je de aardappelblokjes in gegaard hebt. Denk maar even na: wanneer je de eiermassa met de groentjes en aardappelblokjes in de warme pan zou gieten, dan zouden de eieren aan de buitenkant onmiddellijk stollen, terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Resultaat: een droge frittata die donker gekleurd is van buiten en niet gaar is van binnen. Het is maar dat je het weet.

Wat hebben we nodig:

  • 1 broccoli, in roosjes verdeeld
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 5 plakjes ontbijtspek, in reepjes gesneden
  • 3 aardappelen, gewassen en geschild en in brunoise gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • 14 eieren (700 ml)
  • 125 gr kaas, geraspt (gruyère, Emmental, Parmezaanse kaas, ..)
  • 85 gr fetakaas, in blokjes gesneden (of evenveel verse geitenkaas, stukjes brie of ricotta)
  • verse kruiden, gesnipperd (peterselie of bieslook of basilicum)

Hoe gaan we te werk:

  • Stoom de broccoliroosjes beetgaar en zet ze aan de kant.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Zet een grote pan op het vuur en laat er wat olijfolie warm in worden.
  • Fruit de uisnippers glazig en voeg dan het spek toe.
  • Laat het spek meebakken.
  • Voeg de aardappelblokjes toe en roer goed om.
  • Zet een deksel op het vuur en laat de aardappeltjes garen.
  • Roer af en toe om.
  • Kruid met peper en zout.
  • Zet de pan van het vuur wanneer de aardappeltjes gaar zijn.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Breek de eieren in een maatbeker en mix ze glad met de staafmixer, zodat er lucht in komt. Dat zorgt voor een luchtige frittata.
  • Kruid de eieren met peper en zout.
  • Giet de eiermassa in een kom en voeg de geraspte kaas en feta toe. Schep om.
  • Giet de gare aardappelblokjes met ui en spek bij de eieren en schep om.
  • Roer je verse kruiden door de massa.
  • Neem een grote, antikleefpan (28 cm diambeter) en giet er een bodempje olijfolie in. Gebruik een kwastje om de bodem en zijkanten van de pan goed in te vetten. Laat de resterende olie in de pan.
  • Giet de vulling in de pan en duw alles goed aan met een spatel. Roer niet om! Door het aandrukken met de spatel, zal de olijfolie naar boven komen aan de zijkanten, waardoor je de frittata zonder problemen zal kunnen ontvormen.
  • Schuif de pan in de oven en laat de frittata zo'n 25 - 35 min garen. Hij hoort niet echt te kleuren. Prik met een mes in de frittata om te zien of hij gaar is.
  • Zet een groot bord op de pan en draai de pan om.
  • Zet een tweede bord op de frittata en draai het geheel nog eens om.
  • Serveer de frittata (lauw)warm of koud.

TIP:

Je kan een deel van de aardappelen vervangen door evenveel zoete aardappelblokjes.
Voeg paprikablokjes toe aan de aardappelblokjes en gaar ze mee.

Reacties