Druiventaart

Foto Cathy Van de Moortele

Dit was inspiratie van het moment, denkend aan een clafoutis van kersen, maar eindigen met een druiventaart. Van fantasie gesproken. Heel mals en lekker zoet zonder overzoet te zijn. Serveer er gerust een bolletje vanilleroomijs bij of een toef vers geklopte slagroom. Serveer de taart warm, als je niet kan wachten, lauwwarm als je geduld hebt of koud... kan me niet voorstellen dat iemand kan wachten met proeven tot ze helemaal afgekoeld is.

Wat hebben we nodig:

  • 115 gr boerenboter
  • 80 ml melk
  • klontje boter
  • 30 gr ruwe rietsuiker
  • 2 eieren + 1 dooier
  • 150 gr fijne griessuiker
  • het merg van 1 vanillestok
  • 130 gr patisseriebloem
  • 55 gr amandelmeel
  • 8 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 175 gr witte, pitloze druiven, gehalveerd
  • 175 gr blauwe, pitloze druiven, gehalveerd
  • bloemsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de boter in een klein steelpannetje en laat ze smelten.
  • Voeg de melk toe en zet even aan de kant.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een ronde bakvorm van 25cm diameter, in met een klontje boter.
  • Strooi de ruwe rietsuiker in de vorm en draai rond met de vorm, zodat zowel onderkant als de opstaande rand bedekt is met een laagje suiker. Dit zal de taart wat crunch geven.
  • Klop de eieren op met de eierdooier, suiker en vanillemerg, tot een dikke, romige massa.
  • Meng de bloem met het amandelmeel,  het bakpoeder en het zout.
  • Voeg de boter/melkoplossing toe aan de opgeklopte eieren en meng nogmaals kort.
  • Doe de droge ingrediënten erbij en meng kort.
  • Stort het beslag in de voorbereide vorm en duw de helft van de druiven in het beslag, met de bolle kant naar boven. Duw ze door tot aan de bodem van de vorm.
  • Effen de bovenkant van het beslag met een spateltje.
  • Bak de taart 15 min en haal ze weer uit de oven.
  • Verdeel de rest van de druiven over de taart en duw ze lichtjes in de bovenkant (ook hier weer bolle kant naar boven).
  • Bak de taart nog 25 min of tot ze mooi gaar en gekleurd is.
  • Laat de taart 20 min afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Bestuif met bloemsuiker.

TIP:

Zet een groot bord op de afgekoelde taart en draai ze met vorm en al om.
Zet nu een tweede bord op de taart en draai opnieuw op: de bovenkant zit nu weer bovenaan.
Deze taart is ook lekker met rabarber. De fijngesneden blokjes rabarber kan je meteen allemaal op het beslag schikken. Doe iets meer suiker in het beslag om het zuurtje van de rabarber een beetje te counteren.

Foto Cathy Van de Moortele

Reacties