Spaghetti met kerstomaat en burrata

Foto Cathy Van de Moortele

Een echte rage op TikTok: pasta met kerstomaat en feta. Alleen ben ik niet zo'n megafan van feta. Maar dat los je gewoon op door bv verse kaas te nemen die er uit ziet als feta maar van koemelk gemaakt wordt. Of je neemt een heerlijke bol burrata (zoals ik), die je pas op het laatste toevoegt.

De verse spaghetti is voor mij een must, gewoon omdat verse pasta zoveel lekkerderderderder is.

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta op basis van 2 eieren en 200 gr semola
  • 500 gr veelkleurige kerstomaatjes
  • 3 tenen look, in de schil, gekneusd
  • peper van de molen
  • zout
  • Italiaanse kruiden
  • enkele takjes verse thijm
  • goede olijfolie
  • 1 burrata, uitgelekt

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 220°C (of 200°C hetelucht) en zet een ovenschaal klaar.
  • Maak de pasta volgens het recept. Laat het deeg 30 min afgedekt rusten.
  • Verdeel het deeg in 4 delen en laat de ongebruikte delen afgedekt liggen.
  • Rol 1 deegportie uit en haal hem door de pastamachine om er lasagnevellen van te maken.
  • Mijn Kenwood pastamaker heeft 9 settings. Normaal rol ik lasagnevellen uit tem setting 6, maar dit gerecht kies ik voor setting 4, omdat ik de spaghetti iets dikker wou.
  • Ga zo verder tot je van alle deeg lasagnevellen hebt gemaakt.
  • Bestuif de vellen lichtjes met extra semola en laat ze 5 min rusten.
  • Haal de vellen door de spaghettimaker. 
  • Laat de spaghetti kort drogen op een pastarek.
  • Ondertussen is de oven goed voorverwarmd.
  • Verdeel de tomaatjes over de schaal en stop er de tenen look tussen.
  • Kruid met peper, zout, Italiaanse kruiden, enkele takjes verse thijm.
  • Giet er wat olijfolie (een eetlepel of 2 - 3) over en zet de tomaatjes 30 min in de oven. Schep ze halverwege om.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en breng het water aan de kook.
  • Kook de pasta al dente.
  • Haal de schaal uit de oven. Gooi zichtbare takjes van de thijm weg. Nijp de knoflook uit de schilletjes en gooi de schilletjes weg.
  • Breek de burrata over de tomaatjes en roer hem er door.
  • Voeg de al dente pasta toe, samen met een pollepel pastakookvocht. Dit zal de saus niet alleen romiger maken, maar zal er ook voor zorgen dat het gerecht niet te droog wordt.
  • Serveer!

TIP:

In het oorspronkelijke TikTok gerecht wordt feta kaas gebruikt. Leg de feta tussen de tomaten en bak hem mee.


Foto Cathy Van de Moortele




Reacties