Aardappelgratin eenpersoonsporties

Foto Cathy Van de Moortele

Super toch, zo'n aardappelgratin die je meteen als eenpersoonsportie kan serveren? Maak de gratin daags voordien, zodat hij mooi kan opstijven. Dat is de beste manier om de gratin in porties te verdelen. Deze gratin gaart op slechts 140°C in de oven, gedurende 2u. En je warmt hem op dezelfde temperatuur weer op. Ik ben er zeker van, dit jij dit ook gaat proberen.

Wat hebben we nodig:

  • klontje boter
  • 3 eierdooiers
  • 480 ml slagroom
  • 240 gr geraspte kaas (kies gerust verschillende soorten zoals Emmental, gruyère, Parmezaanse kaas, geitenkaas, ..)
  • peper van de molen
  • zout
  • snuifje nootmuskaat
  • 4 aardappelen, gewassen en geschild
  • 1 zoete aardappel, gewassen en geschild
  • 40 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 140°C.
  • Boter een half bakplaatje in met boter.
  • Klop de eierdooiers los in een kom.
  • Doe de slagroom in een sauspan en breng hem aan de kook.
  • Neem de pot van het vuur, voeg de geraspte kaas toe en laat de kaas wegsmelten. 
  • Zet de staafmixer in de kaassaus en mix de saus glad.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Giet een deeltje van de warme saus bij de eierdooiers en klop goed met de garde, zodat de eieren niet gaan stollen. Giet de rest van de warme saus bij de eierdooiers en klop tot een mooi geheel.
  • Schaaf 2 aardappelen heel fijn met de mandoline. Je moet er bijna kunnen door kijken, maar niet zo dun dat je er chips van kan maken.
  • Leg een laagje aardappelen dakpansgewijs in de voorbereide vorm.
  • Lepel een laagje saus over de aardappelen en leg er opnieuw een laagje aardappelen op. 
  • Lepel een laagje saus over de aardappelen.
  • Schaaf de zoete aardappel in plakken en ga op dezelfde manier te werk. 
  • Schaaf de resterende aardappelen en leg tussen elke laag een laagje saus.
  • Eindig met saus. 
  • Duw een spatel voorzichtig op de bovenste laag, zodat de saus naar boven komt en ook de bovenkant een mooi laagje saus krijgt.
  • Zet het halve bakplaatje op een grotere bakplaat, die bekleed is met aluminiumfolie (voor een snelle opkuis).
  • Strooi de Parmezaanse kaas op de gratin en schuif hem 2u in de oven.
  • Test met een mesje of de aardappeltjes gaar zijn. Zo niet, laat hem nog even langer in de oven staan.
  • Laat de gratin helemaal afkoelen op een rooster en zet hem dan een nachtje in de koelkast.
  • Haal de gratin 20 min op voorhand uit de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 140°C.
  • Zet een bakplaatje klaar en vet het lichtjes in.
  • Maak de randen van de gratin los met een metalen deegschraper of een paletmes.
  • Met een ronde uitsteker steek je eenpersoonsporties uit de gratin.
  • Schep de porties over op het bakplaatje en warm ze op in de oven, gedurende 15 - 20 min.
  • De porties die je nog niet wenst op te warmen, kan je invriezen voor een andere keer.

TIP:

Maak ook eens laagjes met knolselder of butternut.


Reacties