Appelcarameltaart

Foto Cathy Van de Moortele


Ik had net 4 kg Jonagold appelen gekocht bij de lokale boer en die vind ik nu de ideale appel in gebak. Voor dit recept mag je 4 - 5 appelen gebruiken. Ze blijven mooi hun vorm houden tijdens het bakken. Het sap van de appelen en de suiker, kook je in, zodat je een heerlijke caramel krijgt, die je weer toevoegt aan de vulling, voor de taart de oven in gaat.
Moest je 2 vellen kruimeldeeg in huis hebben, leg er dan zeker nog een tweede plak bovenop. Voorzie een stoomgaatje in het midden van het deksel. Doreer het deksel met losgeklopt ei en strooi er wat extra kaneelsuiker over. 

Wat hebben we nodig:

  • klontje boter
  • 1 vel kruimeldeeg
  • 120 gr fijne griessuiker
  • 120 gr donkerbruine suiker
  • 20 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 3 gr kaneelpoeder
  • 20 gr boter, gesmolten
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 eetlepel cognac of calvados (optioneel)
  • 4 - 5 appels, geschild en in parten gesneden
  • 250 gr slagroom
  • 1 eetlepel bloemsuiker
  • kaneelsuiker (10 gr fijne griessuiker + 1 lepel kaneelpoeder)

Hoe gaan we te werk:

  • Vet een vorm van 23 of 25 cm diameter in met een klontje boter.
  • Leg het kruimeldeeg in de vorm en prik het in met een vork.
  • Zet de vorm nog even in de koelkast, zodat het deeg koud blijft.
  • Verwarm de oven voor op 230°C (boven-onderwarmte).
  • Meng de suiker met de bruine suiker, bloem, kaneel en zout in een grote kom.
  • Doe de appelparten bij de droge ingrediĆ«nten en schep goed om.
  • Giet de gesmolten boter, het citroensap en de cognac bij de appels en schep nogmaals om.
  • Neem een steelpannetje en zet er een vergiet op.
  • Schep de appeltjes in het vergiet en laat ze 30 min uitlekken. Vang het sap op.
  • Haal de vorm uit de koelkast en verdeel er de appeltjes in.
  • Zet het pannetje met het sap op het vuur en laat het inkoken tot een soort caramel.
  • Giet deze caramel over de appelpartjes.
  • Schuif de taart in de oven en laat ze 10 min bakken.
  • Verminder de warmte naar 175°C en laat ze nog 45 min verder bakken tot ze mooi gekleurd is.
  • Laat de taart in de vorm afkoelen op een rooster.
  • Haal de taart uit de vorm en zet ze op een taartschotel.
  • Klop de slagroom half op. Voeg de bloemsuiker toe en klop verder tot de gewenste dikte.
  • Spuit dotjes slagroom op de afgekoelde taart.
  • Bestuif de slagroom met de kaneelsuiker.

TIP:

Als je de taart (lauw)warm wilt eten, geef de slagroom er dan apart bij.

Reacties