Aardappelpuree met savooi en spek
Foto Cathy Van de Moortele |
Helemaal naar de zin van mijn man, dit gerecht. Hij is dol op aardappelpuree en al helemaal als die verrijkt is met bijvoorbeeld spinazie of zurkel, worteltjes of prei. Vandaag kreeg hij een versie met savooikool, gecaramelliseerde ui en gebakken spek. Je moest zijn oogjes zien stralen..
Wat hebben we nodig:
- 450 gr kruimige aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
- klontje boter
- 150 gr ontbijtspek, in reepjes gesneden
- 1 ui, gepeld en gesnipperd
- 1/4 savooi, fijn gesnipperd
- peper van de molen
- zout
- scheutje melk, warm
- extra boter
- nootmuskaat
Hoe gaan we te werk:
- Zet de aardappelen op in koud, licht gezouten water en kook ze gaar.
- Laat een klontje boter smelten in een pan op een medium vuur.
- Bak het spek lichtjes krokant.
- Laat het spek uitlekken op keukenpapier.
- Voeg de uisnippers toe aan de pan en bak ze mooi bruin in het spekvet, op een zacht vuur. Neem daar je tijd voor, zodat ze zoveel mogelijk smaak kunnen afgeven.
- Doe de savooi bij de uien en schep ze voortdurend om, tot ze slap wordt en gaar is.
- Giet de aardappelen af en laat ze even uitdampen.
- Stamp de aardappelen fijn.
- Voeg een scheutje warme melk en een klontje boter toe.
- Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
- Voeg de kool en het spek toe en schep goed door elkaar.
TIP:
Nootmuskaat is onmisbaar in aardappelpuree. Rasp je nootmuskaat vers voor zoveel mogelijk smaak.
Roer eens een lepeltje graantjesmosterd door de aardappelpuree.
Reacties