Aardappelpannenkoekjes

Foto Cathy Van de Moortele

Hou jij ook van die knapperige rösti (aardappelpannenkoekjes)? Geraspte aardappelen, ui en een krokant korstje, wat kan je daar nu op tegen hebben? Precies!

Wat hebben we nodig:

  • 450 gr aardappelen, gewassen en geschild
  • 1/2 ui, gepeld
  • peper van de molen
  • zout
  • nootmuskaat
  • 1 ei
  • olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Rasp de aardappelen grof. 
  • Leg de aardappelen op een propere keukenhanddoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
  • Vang het vocht op en laat het even staan. 
  • Giet het vocht weg maar laat het zetmeel dat op de bodem van de kom ligt, in de kom.
  • Voeg de geraspte aardappelen toe aan de kom.
  • Rasp de ui bij de aardappel.
  • Kruid met peper, zout en een klein beetje nootmuskaat.
  • Voeg het ei toe en meng.
  • Doe een flinke bodem olijfolie in een pan en laat die goed warm worden.
  • Schep gelijke hoopjes geraspte aardappel in de pan en duw het hoopje plat. 
  • Bak de rösti mooi goudbruin aan beide kanten.
  • Leg de gebakken rösti naast elkaar met voldoende tussenruimte, op een rooster en hou ze warm in een oven van 140°C.

TIP:

Heb je gebakken rösti over? Laat ze helemaal afkoelen en vries ze in op een schaaltje. Eens ze bevroren zijn, breng je ze over in een diepvrieszakje. Warm de bevroren rösti 15 min op in een oven van 175°C.
Zijn de aardappelen toch nog te nat? Voeg wat aardappelbloem of paneermeel toe, zodat je rösti niet uit elkaar valt in de pan.
Zet een dresseerring in de pan en schep daar je geraspte aardappelmengeling in. Met de bolle kant van een lepel druk je alles goed aan voor je de ring verwijdert. Zo heb je mooi gelijke rösti's.


Reacties