Pasta met sardientjes

Foto Cathy Van de Moortele

Nooit gedacht dat ik verrukt zou zijn op een gerecht met sardientjes. Ik koop sowieso niet vaak iets in blik en vis eet ik liever vers. Maar dit recept zag er zo lekker uit, dat ik het echt wou maken. Zoek sardientjes zonder vel en graten, bewaard op olijfolie. De rozijntjes en de pijnboompitjes maken het extra lekker.

Wat hebben we nodig:

  • 50 gr gouden rozijntjes
  • 60 ml witte wijn
  • sap van 1 perssinaasappel
  • enkele saffraandraadjes
  • 1 eetlepel venkelzaadjes
  • 60 ml olijfolie
  • 2 doosjes sardientjes, zonder vel, zonder graten, op olijfolie, uitgelekt
  • 1 kleine ui, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 venkel, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • peper van de molen
  • zout
  • 40 gr pijnboompitjes, getoast in een droog pannetje
  • 200 gr pasta 
  • 150 ml room

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de rozijnen met de wijn, het sinaasappelsap en de saffraan in een kommetje en laat ze weken.
  • Toast de venkelzaadjes in een droge pan en maal ze daarna fijn in een vijzel.
  • Doe de olijfolie in een brede, zware pan en verwarm ze op een medium vuur.
  • Bak de sardientjes aan één kant. Ze zijn al gaar, dus lang hebben ze niet nodig.
  • Voeg de ui, venkel en look toe en laat die even mee fruiten.
  • Overgiet de groentjes en sardientjes met de rozijnen en het vocht.
  • Kruid met het venkelpoeder, peper en zout en voeg de pijnboompitjes toe.
  • Ondertussen kook je de pasta al dente in ruim, gezouten water.
  • Schep de pasta over in de pan met de sardientjes en voeg ook een pollepel pastakookvocht toe.
  • Laat de pasta nog even verder garen in de saus. 
  • Werk af met de room en warm nog even door.

TIP:

Het roosteren van de venkelzaadjes zorgt voor extra smaak.
Werk af met het loof van de venkel. 
Voeg gerust extra pastakookvocht toe moest het gerecht nog te droog zijn of te moeilijk om te mengen.

Reacties