Shakshouka
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik had behoorlijk wat eitjes in huis en dacht: waarom niet serveren met een grote pan shakshuka? Alhoewel shakshuka oorspronkelijk bedoeld is als ontbijt, heb ik er niets op tegen om het te serveren als lunch of avondeten, met een homp vers gebakken brood.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 1 grote ui, gepeld en in grove brunoise gesneden
- 1 rode paprika, schoongemaakt in in grove brunoise gesneden
- 2 tenen look, gepeld en gesnipperd
- 10 kleine trostomaatjes, van het kroontje ontdaan
- 1 bokaal Coppola Classico tomatensaus
- 1 koffielepel zoete paprika
- 1 koffielepel komijn
- 1 koffielepel koriander
- enkele takjes jonge oregano
- platte peterselie, grof gesnipperd
- 1/2 blok feta, in grove brunoise gesneden
- 4 eitjes
- peper van de molen
- zout
- een handvol rucola
Hoe gaan we te werk:
- Laat wat olijfolie goed warm worden in een grote, brede pan.
- Fruit de ui glazig met de paprikablokjes, tot de groentjes wat zachter worden.
- Voeg de look toe en schep om.
- Leg de tomaatjes in de pan en laat ze zachter worden.
- Overgiet met de tomatensaus en een halve bokaal water.
- Breng de saus aan de kook en laat ze dan zachtjes sudderen.
- Voeg ondertussen alle gedroogde en verse kruiden toe.
- Wanneer de groentjes zacht zijn, strooi je de feta over de saus. Schep de feta door de saus.
- Maak 4 holtes in de saus met de bolle kant van een lepel en breek er de eitjes in.
- Zet een deksel op de pan als je graag eitjes hebben die van boven ook een beetje gestold zijn. Anders ga je verder zonder deksel, tot de eiwitten gestold zijn.
- Kruid met peper en zout.
- Strooi de rucola over de shakshuka en dien op met vers brood.
TIP:
Laat je fantasie werken en verwerk wat je nog in je koelkast hebt.
Het lijkt me helemaal niet verkeerd om plakjes chorizo toe te voegen aan je shakshuka.
Toast enkele dikke sneden zuurdesembrood en serveer de shakshuka op dit brood. Heerlijk!
Reacties