Rabarber crumble bars

Foto Cathy Van de Moortele

De eerste rabarber van het seizoen en hij is lekker! Mooi rood, jonge dunne stelen en perfect om er deze crumble bars van te maken. Snij de rabarber in kleine blokjes, bestrooi hem met suiker en laat hem een half uurtje trekken. Oja, deze crumble bars zijn 100% plantaardig! Niet notenvrij, maar je kan er uiteraard de noten uit laten als je die liever niet hebt. 

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr jonge rabarber, goed gewassen en schoongemaakt (niet schillen)
  • 25 gr fijne griessuiker
  • 160 gr patisseriebloem
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 10 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 4 gr natriumbicarbonaat
  • 20 gr kokosolie, gesmolten
  • 1 koffielepel vanillepasta (of het merg van 1 vanillestokje)
  • 170 gr water
  • 50 gr koude vegan boter
  • 80 gr patisseriebloem
  • 50 gr fijne griessuiker
  • 40 gr pecannoten, gebroken

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de rabarberstelen in gelijke, kleine blokjes en doe ze in een kom met de suiker.
  • Laat de rabarber 30 min trekken met de suiker en zeef ze daarna. Het sap mag weg.
  • Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht. Vet een klein bakplaatje lichtjes in.
  • Meng de bloem met de suiker, het bakpoeder, zout en natriumbicarbonaat.
  • Voeg de kokosolie, vanillepasta en het water toe en meng kort tot een homogeen beslag.
  • Stort het beslag in de vorm en verdeel er de rabarberstukjes over.
  • Doe de boter met de bloem, suiker en pecannoten in de keukenrobot met het mes. Pulseer enkele malen kort, tot je een zanderige structuur krijgt.
  • Neem hoopjes van deze mengeling en druk goed aan in je hand. Verkruimel daarna elk hoopje boven de rabarber, zodat je zowel dikkere als dunnere kruimels bekomt.
  • Schuif de crumble in de oven voor 25 min.
  • Laat de crumble 5 min afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Verdeel de crumble in vierkantjes met een scherp mes en laat hem verder afkoelen in de vorm op je rooster.

TIP:

Niet alle plantaardige margarines zijn 100% plantaardig. Lees het etiket goed. In sommige margarines zit een klein procent gedroogde melkbestanddelen. De producten van Alpro garanderen dat ze 100% vegan zijn. 

Reacties