Maaltijdsalade met krokante kip

 

Foto Cathy Van de Moortele

Op aanvraag van een van mijn volgers: een maaltijdsalade. Ik heb gekozen voor kip, maar je kan evengoed krokante visvingers maken, bv met kabeljauw. Lijkt me net zo lekker! De gefrituurde aardappelblokjes kan je vervangen door een aardappel- of pastasalade wanneer je de maaltijdsalade wilt meenemen naar het werk, maar voor thuis vind ik de gefrituurde aardappeltjes wel leuk. Ga jij hem maken? 

Wat hebben we nodig:

  • 70 gr mayonaise
  • 55 gr zure room (of Griekse yoghurt 10%)
  • 60 gr (karne)melk
  • 1 koffielepel gedroogde dille
  • verse peterselie, gesnipperd
  • verse bieslook, gesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • peper van de molen 
  • zout
  • enkele druppeltjes tabasco (optioneel)
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 grote Romeinse sla, in stukken gesneden
  • 2 wortels, geschraapt en in plakjes gesneden
  • 1/2 banaansjalot, gepeld en in fijne plakjes geschaafd
  • 1/2 komkommer, in plakjes gesneden
  • 6 radijsjes, schoongemaakt
  • 1 stengel groene selder, in maantjes gesneden
  • 1 avocado, doormidden gesneden, ontpit en van de schil ontdaan
  • fleur de sel
  • enkele chilivlokjes
  • 2 nieuwe aardappelen, goed gewassen en in kleine brunoise gesneden
  • 6 kippenhaasjes
  • 1 ei, losgeklopt 
  • enkele eetlepels panko (Japans paneermeel)
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • verse peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • We maken eerst de dressing, zodat die de tijd krijgt om smaak te ontwikkelen.
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en breng de dressing over in een flesje. Zet koel weg.
  • Verdeel de Romeinse sla over 2 diepe borden.
  • Maak groepjes van de groenten op de sla: de worteltjes, sjalot, komkommer, radijs en selder.
  • Snij de avocado in plakken en verdeel hem over de 2 borden.
  • Strooi wat fleur de sel en chilivlokjes over de avocado en druppel er wat citroensap over om verkleuring tegen te gaan.
  • Bak de aardappelblokjes voor op 160°C en laat ze afkoelen in een brede kom, op keukenpapier.
  • Kruid de kippenhaasjes met peper en zout.
  • Doe het losgeklopte ei in een bakje.
  • Kruid de panko met peper, zout en oregano. Voeg eventueel ook wat chilivlokjes toe als je ze graag spicy hebt.
  • Wentel de kippenhaasjes door ei en daarna door paneermeel. Je kan deze bewerking nog eens herhalen, om ze extra crunchy te maken.
  • Frituur de kip per 3 of 4 op 180°C.
  • Schik de kippenvingers in het midden van de borden.
  • Frituur de voorgebakken aardappelblokjes kort op 180°C, laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er wat zout over. Schud nog eens goed op en leg ze op de salade.
  • Werk af met vers gesnipperde peterselie en geef er de dressing bij.

TIP:

Doe de dressing pas op de salade op het moment dat je wilt eten.
Vervang de kippenhaasjes door kipfilet, die je horizontaal doorsnijdt en paneert zoals beschreven in het recept. Snij de kipfilets in brede repen eens ze gefrituurd zijn.

Foto Cathy Van de Moortele






Reacties