Ovenschotel broccoli, gehakt en curry

Foto Cathy Van de Moortele


Een ovenschotel die je op voorhand kan klaarmaken en opwarmen in de oven. De curry doet het bijzonder goed bij de broccoli en ik heb er meteen ook aardappelblokjes in verwerkt. Kwestie van de afwas te verminderen op de dag zelf. En ook gewoon omdat het lekker is, zeker met nieuwe aardappeltjes.

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr gemengd gehakt
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 broccoli, in roosjes verdeeld en de steel in blokjes gesneden
  • 400 gr nieuwe aardappelen, gewassen, niet geschild en in blokjes gesneden
  • 50 gr gedroogde abrikozen, gesnipperd
  • 25 gr vetstof
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 25 gr bloem
  • 300 ml volle melk
  • 1/2 bouillonblokje
  • 150 gr zure room

Hoe gaan we te werk:

  • Bak het gehakt rul in een droge pan.
  • Kruid met peper en zout.
  • Kook de broccoliroosjes en steel 2 min voor en voeg ze daarna toe aan het gehakt.
  • Stoom de aardappelblokjes 20 min of tot ze beetgaar zijn, en voeg ze toe aan het gehakt.
  • Strooi de abrikozen over het gerecht en spatel ze er onder.
  • Laat de vetstof smelten in een steelpannetje en strooi er het kerriepoeder in. Bak het kerriepoeder even mee zodat alle smaken vrij komen.
  • Voeg de bloem toe en bak ze even mee, om de bloemsmaak kwijt te raken.
  • Giet de melk bij de roux en klop goed met een garde, zodat je geen klontertjes hebt.
  • Verkruimel het bouillonblokje in de saus en laat het oplossen.
  • Van zodra de currysaus de juiste consistentie heeft, giet je ze over het gehaktmengsel.
  • Voeg ook de zure room toe.
  • Meng alles goed onder elkaar.
  • Vet een ronde bakvorm in met wat boter.
  • Stort het gerecht in de bakvorm. Zet weg in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C wanneer je deze ovenschotel wilt gaan eten.
  • Schuif de schotel (laat hem eerst op kamertemperatuur komen) in de oven en laat hem 45 min opwarmen.

TIP:

Uiteraard kan je deze ovenschotel ook meteen in de oven zetten. Dan zijn 15 min genoeg.
Als je nog geen nieuwe aardappelen hebt, is het best om ze te schillen.
Je kan ook rozijntjes gebruiken ipv abrikozen of blokjes appel.

Reacties