Spaanse linzensoep

Foto Cathy Van de Moortele

Een geslaagde maaltijdsoep: dubbele portie koolhydraten in de vorm van aardappelen, linzen en chorizo. Een soep die behoorlijk snel klaar is, gezien ik snelkooklinzen gekozen heb. Waar je droge linzen normaal moet weken in koud water en toch een behoorlijke tijd moet koken, hoeven deze linzen slecht 10 min te koken zonder voorweken. Winst is winst toch?

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 stengels groen selder, in fijne brunoise gesneden
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 1/4 rode paprika, in fijne brunoise gesneden
  • 1/4 gele paprika, in fijne brunoise gesneden
  • 175 gr aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 tenen look, gepeld en fijngesnipperd
  • peper van de molen
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • 100 gr chorizo, in plakken van 1cm gesneden
  • 1.5 l kippenbouillon
  • verse bladpeterselie, gesnipperd
  • 180 gr snelkook blonde linzen, gewassen
  • zout
  • extra bladpeterselie

Hoe gaan we te werk:

  • Doe een scheut olijfolie in een kookpot en laat die warm worden.
  • Fruit de ui aan, zonder hem te laten kleuren. 
  • Voeg de selder, wortel, paprikablokjes, aardappelblokjes en look toe.
  • Laat de groentjes even mee fruiten, zonder te laten kleuren.
  • Kruid met peper en met zoet paprikapoeder. 
  • Voeg de chorizo toe en schep goed om. Zorg dat het vlees niet aanbakt.
  • Overgiet de groenten met de bouillon en breng de soep aan de kook.
  • Gaar de soep 20 min.
  • Voeg de linzen toe en laat de soep nog 10 min verder garen.
  • Kruid met zout.
  • Strooi extra peterselie op de soep en dien op met krokant gebakken brood.

TIP:

Linzen (en rijst) was je in een kom water. Spoelen in een vergiet is zinloos! Was de linzen (of rijst) door met je handen door de linzen te gaan in het koude water. Giet het water af en doe er nieuw koud water bij. Blijf de linzen wassen tot het water helder is. Je doet dit om stof weg te spoelen. Bij rijst zal dat resulteren in veel wittere rijst achteraf.
Check je linzen op steentjes. Niets vervelender dan kleine steentjes in je soep.
De snelkooklinzen kocht ik bij Carrefour.
We voegen 2x peterselie toe: 1x tijdens het garen van de soep en 1x om de soep mee af te werken. De textuur en de smaak van de peterselie is anders op deze manier en biedt zeker meerwaarde.
Linzen zout je pas op het einde van de gaartijd, om te vermijden dat ze taai worden.

Reacties