Eendenborst met pastinaakpuree
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 500 gr pastinaak, geschild en in gelijke plakken gesneden
- 140 ml melk
- 140 ml culinaire room
- 2 tenen look, gepeld en geplet
- 1 takje verse thijm
- 2 laurierbladeren
- peper van de molen
- zout
- 50 gr boerenboter
- 2 eendenborstfilets met vet
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Doe de pastinaak in een steelpan en overgiet met de melk en de room.
- Leg de tenen look, de thijm en de laurierblaadjes in het vocht.
- Kruid met peper en zout.
- Breng aan de kook en verminder dan het vuur.
- Laat de pastinaak zachtjes garen.
- Gooi de thijm en laurier weg.
- Schep de pastinaak en de knoflooktenen over in de keukenrobot.
- Voeg de boter en genoeg van het kookvocht toe, om een gladde puree te maken.
- Kruid met peper en zout.
- Hou de puree warm.
- Snij de vetkant kruiselings in met een scherp mes. Snij niet tot in het vlees.
- Kruid het vlees aan beide zijden met peper en zout.
- Zet een gietijzeren pan, zonder vetstof op het vuur en leg het vlees met de vetkant naar beneden in de koude pan.
- Zet het vuur hoog en laat de eendenborstfilets op de vetkant garen tot het vet bijna weggesmolten is.
- Draai om en laat deze kant 3-4 min bakken.
- Draai het vlees weer om, met de vetkant naar beneden.
- Schuif de pan 7 - 9 min in de oven (afhankelijk van de dikte van de filets en de gewenste gaartijd).
- Laat het vlees 15 min rusten onder aluminiumfolie.
- Snij in plakken.
De pastinaakpuree bevat geen aardappelen. Ik heb er nog ovengeroosterde krieltjes bij geserveerd.
Reacties
Zoete groet,
Cathy