Butter chicken (Murgh Makhani)
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 300 gr kip (kipfilet of ontboute kippendijen), in hapklare stukken gesneden
- een stuk gember, geschild en geraspt
- 2 tenen look, gepeld en geraspt
- 1 eetlepel zoet paprikapoeder
- klein snuifje cayennepeper
- snuifje zout
- olijfolie
- klontje boter
- 100 gr ui, gepeld en fijngesnipperd
- 1 teen look, gepeld en gesnipperd
- 500 gr rijpe tomaten, in stukken gesneden
- 50 gr cashew noten
- 1 koffielepel garam masala
- 50 gr fijne griessuiker
- enkele chilivlokjes
- 75 gr boerenboter
- 45 gr culinaire room
- 1 eetlepel azijn
- snuifje zout
- 1 eetlepel gedroogde fenegriekblaadjes
- Doe de blokjes kip in een diepvrieszakje en doe de gember, look, paprika en het zout erbij.
- Meng goed door het gesloten zakje te kneden.
- Laat de kip 30 min marineren.
- Verhit een eetlepel olijfolie in een zware pot, type Le Creuset.
- Bak de stukjes kip goudbruin aan alle kanten.
- Haal de kip uit de pan en breng ze over in een kom.
- Voeg wat extra olie en een klontje boter toe aan dezelfde pan.
- Doe de uisnippers in de pan en roer goed om.
- Maak ondertussen ook de bakrestjes van de kip los.
- Laat de ui even fruiten tot die wat zachter wordt.
- Voeg de look toe en schep om.
- De tomaten mogen bij de uien en giet er ook een glaasje water bij, zodat er wat extra vocht komt.
- Voeg de cashews toe.
- Kruid met garam masala, suiker en wat chili als het een beetje pittig mag.
- Laat de tomaten rustig stoven, zodat ze heel zacht worden.
- Mix deze basissaus helemaal glad met de staafmixer of in de blender.
- Was je pot af en zet hem terug op het vuur.
- Giet de saus door een fijne zeef, zodat de velletjes en de pitjes van de tomaten over blijven.
- Je saus moet nu fluweelzacht zijn van textuur.
- Voeg de kip weer toe aan de saus en laat ze helemaal zacht worden.
- Laat de boter smelten in de saus en voeg ook de room toe.
- Laat de saus niet meer koken.
- Werk af met azijn, zout en fenegriekblaadjes.
- Serveer met rijst en naan brood.
TIP:
Kipfilet zal iets droger zijn dan kippendijen.
De fenegriekblaadjes kan je kopen in Aziatische supermarkten, net als de garam masala en de nigellezaadjes voor het naan brood.
Reacties