Butter chicken (Murgh Makhani)

Foto Cathy Van de Moortele
Ben je op dieet? Lees dan niet verder. Dit butter chicken recept is om de vingers en duimen van af te likken, maar het eerste woord is dan ook "butter". Er zit behoorlijk wat boter en room in dit "romige" Indiase gerecht. Maar oh wat is het lekker! Serveer het met naan brood en rijst. Je hebt geen idee hoeveel indruk je zal maken op je gezin als je dit op tafel zet.

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr kip (kipfilet of ontboute kippendijen), in hapklare stukken gesneden
  • een stuk gember, geschild en geraspt
  • 2 tenen look, gepeld en geraspt
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • klein snuifje cayennepeper
  • snuifje zout
  • olijfolie
  • klontje boter
  • 100 gr ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en gesnipperd
  • 500 gr rijpe tomaten, in stukken gesneden
  • 50 gr cashew noten
  • 1 koffielepel garam masala
  • 50 gr fijne griessuiker
  • enkele chilivlokjes 
  • 75 gr boerenboter
  • 45 gr culinaire room
  • 1 eetlepel azijn
  • snuifje zout
  • 1 eetlepel gedroogde fenegriekblaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de blokjes kip in een diepvrieszakje en doe de gember, look, paprika en het zout erbij.
  • Meng goed door het gesloten zakje te kneden. 
  • Laat de kip 30 min marineren.
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een zware pot, type Le Creuset.
  • Bak de stukjes kip goudbruin aan alle kanten.
  • Haal de kip uit de pan en breng ze over in een kom.
  • Voeg wat extra olie en een klontje boter toe aan dezelfde pan.
  • Doe de uisnippers in de pan en roer goed om.
  • Maak ondertussen ook de bakrestjes van de kip los.
  • Laat de ui even fruiten tot die wat zachter wordt.
  • Voeg de look toe en schep om.
  • De tomaten mogen bij de uien en giet er ook een glaasje water bij, zodat er wat extra vocht komt.
  • Voeg de cashews toe.
  • Kruid met garam masala, suiker en wat chili als het een beetje pittig mag.
  • Laat de tomaten rustig stoven, zodat ze heel zacht worden.
  • Mix deze basissaus helemaal glad met de staafmixer of in de blender.
  • Was je pot af en zet hem terug op het vuur.
  • Giet de saus door een fijne zeef, zodat de velletjes en de pitjes van de tomaten over blijven.
  • Je saus moet nu fluweelzacht zijn van textuur.
  • Voeg de kip weer toe aan de saus en laat ze helemaal zacht worden.
  • Laat de boter smelten in de saus en voeg ook de room toe.
  • Laat de saus niet meer koken.
  • Werk af met azijn, zout en fenegriekblaadjes.
  • Serveer met rijst en naan brood.
TIP:

Kipfilet zal iets droger zijn dan kippendijen. 
De fenegriekblaadjes kan je kopen in Aziatische supermarkten, net als de garam masala en de nigellezaadjes voor het naan brood.

Reacties