Havermout cranberry koekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Enkele maanden terug, leerde ik Yasmine van Tartes YaYa kennen. Wat een zalige vrouw en wat heeft ze een talent voor bakken. Eindelijk heb ik de tijd gevonden om eens een recept van haar blog te maken en ik moet zeggen: ik zal eens wat vaker moeten kijken.

Wat hebben we nodig:
  • 225 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 180 gr lichtbruine suiker
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 2 eieren
  • 45 gr melk
  • 250 gr patisseriebloem
  • 1/2 koffielepel zout
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1 koffielepel natriumbicarbonaat
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 250 gr havermout
  • 120 gr gedroogde veenbesjes
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Klop de boter romig met de twee soorten suiker. Gebruik hiervoor de K-klopper van de Kenwood.
  • Voeg de eieren Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n toe en klop goed op.
  • Voeg ook de melk toe.
  • Meng de bloem met het zout, bakpoeder, natriumbicarbonaat en vanillemerg.
  • Meng de droge ingrediĆ«nten door de natte.
  • Voeg de havermout toe en meng nogmaals goed door.
  • Als laatste voeg je de veenbesjes toe. Meng kort.
  • Je kan er nu voor kiezen om kleine koekjes te maken of 25 grote.
  • Met een knijpschep voor roomijs, schep je gelijke hoopjes op de bakplaten.
  • Laat voldoende ruimte tussen de porties deeg, want uiteraard zullen de koekjes uitspreiden tijdens het bakken. 
  • Bak de koekjes 15-18 min, naargelang de grootte.
  • De koekjes zijn klaar eens ze mooi gekleurd zijn.
  • Ze zullen nog een beetje zacht zijn wanneer ze de oven uit komen, maar ze harden uit tijdens het afkoelen.
TIP:

Krokante koekjes bewaar je best in een blikken koekjestrommel.

Reacties