Tagliatelle met Alfredosaus

Geen groentjes in de pasta deze keer en dat is ook eens ok. We eten hier zeker voldoende groenten en soms heb je gewoon eens zin in een eenpansgerecht zoals deze tagliatelle met Alfredosaus.
Foto Cathy Van de Moortele
Alfredosaus is een heerlijke, calorierijke, romige kaassaus, die zijn oorsprong vindt in Amerika. Je vindt deze saus in praktisch alle restaurants waar ze pasta serveren. De Italianen hebben er allicht nog nooit van gehoord en zouden het ook nooit op de kaart zetten. En toch heeft het gesmaakt!

Wat hebben we nodig:
  • verse pasta, op basis van 2 eieren en 200 gr pastabloem "00" (ik heb Bisco bloem gebruikt, die ik ook gebruik voor pizzadeeg)
  • 50 gr boter
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 200 ml culinaire room
  • verse nootmuskaat
  • peper van de molen
  • zout
  • verse peterselie, gesnipperd
  • Parmezaanse kaas
Hoe gaan we te werk:
  • Maak de pasta volgens het recept en laat die 30 min rusten in plastic folie.
  • Verdeel het deeg in 3 gelijke porties en rol ze uit tot op stand 6 (Kenwood pastamaker).
  • Laat de pastavellen 5 min drogen, nadat je ze met bloem bestoven hebt.
  • Versnij de pastavellen tot tagliatelle. Ik heb hiervoor mijn Italiaanse chitarra gebruikt.
  • Laat de pasta 15 min drogen op een pastadroogrek.
  • Ondertussen breng je een grote pot met ruim, gezouten water aan de kook.
  • In een grote hapjespan laat je de boter smelten. Zet de warmte niet te hoog, want de boter mag niet te heet worden of beginnen kleuren.
  • Voeg de look toe aan de boter.
  • Giet de room bij de gesmolten boter en hou het vuur op medium warmte.
  • Kruid met nootmuskaat, peper en een snuifje zout.
  • Overdrijf niet met het zout, want in de Parmezaanse kaas zit ook al best wat zout.
  • Strooi een handvol peterselie in de saus.
  • Kook de tagliatelle beetgaar.
  • Voeg een pollepel pastakookvocht toe aan de saus en roer er dan de uitgelekte tagliatelle aan toe.
  • Schud de pan goed op.
  • De saus zal nu nog niet echt dik zijn.
  • Rasp een flinke hoeveelheid Parmezaanse kaas boven het gerecht en laat die wegsmelten in de saus.
  • De saus zal nu gaan binden en dikker worden.
  • Als je de pan nog even laat staan, zal de saus de juiste dikte krijgen.
  • Werk af met nog meer peterselie en nog een draai van de pepermolen.
TIP:

Voeg ook eens wat chilivlokjes toe voor extra pit.
De Biscobloem die ik gebruikt heb om de pasta te maken, is van Dossche Mills. Ik koop mijn bloem bij Bakwinkel Wittevrongel in Eeklo.

Reacties