Herfstpasta
Foto Cathy Van de Moortele |
herfstgerecht te maken. Ik heb een koekjesvormpje gebruikt om boompjes uit te steken en heb ook farfalle (strikjes) gemaakt met 2 kleuren pasta. Gebruik gerust de pasta die jij in huis hebt of ga eens op zoek naar gekleurde pasta in de versafdeling.
Wat hebben we nodig:
- 200 gr pastabloem
- 100 gr eieren
- 100 gr pastabloem
- 10 gr morenga poeder
- 50 gr eieren
- olijfolie
- 1 sjalot, gepeld en gesnipperd
- 1 teen look, gepeld en gesnipperd
- 250 gr cantharellen, schoongemaakt
- enkele takjes jonge thijm, geritst
- enkele blaadjes salie
- peper van de molen
- zout
- twee handenvol rucola
- Parmezaanse kaas
Foto Cathy Van de Moortele - truffelpoeder
- Maak het neutrale pastadeeg door de 200 gr pastabloem te mengen met 100 gr eieren. Wikkel het deeg in plastic en laat het 30 min rusten.
- Maak het gekleurde pastadeeg door 100 gr pastabloem te mengen met het moringa poeder en 50 gr ei.
- Wikkel het deeg in plastic en laat het 30 min rusten.
- Rol een deel van het neutrale deeg uit tot en met stand 4 op de pastamachine.
- Rol een deel van het groene deeg uit tot en met stand 3 op de pastamachine.
- Maak van het groene deeg tagliatelle of spaghetti.
- Leg het neutrale vel pasta op je werkblad.
- Leg de groene sliertjes met gelijke afstand op het neutrale deeg.
- Druk elk sliertje aan met je vingers.
- Haal dit vel deeg opnieuw door de pastamachine, vanaf stand 3 tem stand 5 of 6.
- Snij het pastavel hierna in gelijke vierkantjes van 4 cm. Gebruik hiervoor een gekarteld pastawieltje of een pasta bike.
- Nijp de pastavierkantjes samen tot een strikje en laat ze drogen.
- Rol een deel groen deeg uit tem stand 5 of 6 op de pastamachine en steek er zoveel mogelijk boompjes uit met een koekjesvormpje. (je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld blaadjes of champignons of iets anders wat je aan de herfst doet denken).
- Laat ook deze pastavormen drogen op een plat pastadroogrek.
- Ga zo verder tot alle deeg is opgebruikt.
- Voor dit gerecht heb je 150 gr pasta nodig.
- Breng een grote pan, met ruim, gezouten water aan de kook.
- Zet een grote hapjespan op het vuur en laat er wat olijfolie warm in worden.
- Fruit de sjalotjes aan en voeg de look toe. Laat die even meebakken.
- Roer de champignons, thijm en salie door de sjalotjes en laat die meebakken.
- Roer de rucola door de champignons en laat die slinken.
- Kruid met peper en zout.
- Kook de pasta al dente.
- Schep de gare pasta, samen met een pollepel pastakookvocht, in de hapjespan.
- Schud goed om, zodat de pasta kan gemengd worden met de champignons.
- Rasp wat Parmezaanse kaas boven het gerecht.
- De kaas zal het gerecht romig maken.
- Verdeel het pastagerecht over 2 kommen.
- Bestuif het gerecht met truffelpoeder en rasp extra kaas boven de pasta.
Laat de rest van de pasta helemaal drogen op het pastadroogrek en gebruik de pasta in andere gerechten.
Reacties