Herfsttaartjes
Ken je dat, een teveel aan appels in huis? Ideaal voor appelmoes, maar ook een prima ingrediënt voor het bakken van herfsttaartjes. En dat is precies wat ik voor ogen had!
De nootjes geven wat crunch aan de taartjes.
Foto Cathy Van de Moortele |
Je kan de taartjes ook vullen met confituur.
Wat hebben we nodig:
- 210 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
- 170 gr amandelpoeder
- 100 gr zeer fijne griessuiker
- 8 gr vanillesuiker
- 2 gr zout
- 3 gr kaneel
- 3 eierdooiers
- 170 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 1 klontje boter
- 6 Fuji appels, geschild en in blokjes gesneden
- 50 gr hazelnoten, grof gehakt
Hoe gaan we te werk:
- Meng de bloem met het amandelpoeder, de suiker, vanillesuiker, het zout, de kaneel.
- Voeg de dooiers en de boter toe aan de droge ingrediënten.
- Meng kort tot een homogeen deeg.
- Wikkel het deeg in plastic en laat het 1u rusten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en laat het 15 min rusten.
- Vet 7 tartelettevormpjes lichtjes in. Bebloem ze na het invetten en tik overtollige bloem weg.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Laat het klontje boter smelten in een grote pan.
- Bak de appelblokjes rondom rond tot ze wat kleur krijgen.
- Voeg de noten toe en schud goed op.
- Laat deze vulling afkoelen op een groot bord.
- Bestuif je werkblad lichtjes met bloem.
- Rol de helft van het deeg uit. Het deeg hoeft niet te dun te zijn, want het moet wel de vulling kunnen dragen en het deeg wordt straks superlekker.
- Steek rondjes deeg uit die net passen op de bodem van de vormpjes.
- Maak nu dikke worstjes met een deel van het deeg.
- Leg in elke vorm een worstje deeg tegen de rand en duw dat met je duimen omhoog.
- Zo krijg je een rondje met een opstaande rand.
- Duw het deeg tot net boven het vormpje.
- Met een aardappelmesje, snij je het overschot aan deeg weg. Snij hiervoor van de binnenkant naar de buitenkant van de taartvormpjes.
- Vul de taartbodems met de appelvulling.
- Strijk de bovenkant glad. De vulling mag niet boven de vormpjes uitkomen, maar moet net gelijk zijn met de bovenkant.
- Rol de rest van het deeg uit.
- Snij gelijke reepjes deeg.
- Leg op elk taartje 3 reepjes deeg met enige tussenruimte.
- Draai de vormpjes een kwartslag en leg opnieuw 3 reepjes deeg.
- Zet de taartjes 30 min in de oven of tot ze mooi gekleurd zijn.
- Laat de taartjes volledig afkoelen in de vormpjes op een rooster.
TIP:
Je kan de reepjes deeg ook vlechten zoals een matje voor een extra leuke toets.
Reacties