Bolos de arroz
Foto Cathy Van de Moortele |
In Portugal vind je deze bolos bij de bakker en ze worden meestal gebakken in een een reep bakpapier of in een papieren muffinvormpje, vaak met de naam van de bakker erop. Je kan deze papieren vormpjes kopen of je gebruikt een silicone muffinvorm bijvoorbeeld. Of je doet zoals ik ook wel eens doe: keramiek potjes van Emile Henry.
Wat hebben we nodig:
- 150 gr fijne griessuiker
- 120 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- zeste van 1/2 citroen
- 2 eieren + 2 eierdooiers
- 160 gr rijstebloem
- 150 gr volle melk
- 160 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
- 12 gr bakpoeder
- extra: hittebestendige suikerkristallen (glanzende decoratiesuiker van Tiense Suiker)
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Neem 6 hoge papieren muffinvormen en zet ze op een bakplaat.
- Doe de suiker en de boter in de kom van de Kenwood.
- Gebruik de draadklopper om alles luchtig op te kloppen.
- Voeg de zeste toe en schep om.
- Voeg de eieren en de dooiers één voor één toe en klop telkens goed na elke toevoeging.
- Het kan zijn dat het beslag wat gaat schiften, maar klop gewoon verder, het komt helemaal goed.
- Zeef de rijstebloem en voeg ze toe. Meng.
- Voeg de helft van de melk toe en meng opnieuw.
- Zeef de patisseriebloem met het bakpoeder en voeg toe. Meng.
- Voeg de rest van de melk toe en meng een laatste keer.
- Verdeel het beslag over de 5 vormpjes.
- Strooi wat extra hittebestendige suikerkristallen over de muffins.
- Bak de muffins 25 min of tot het heerlijk ruikt in je keuken en de bolos mooi goudkleurig en krokant gebakken zijn.
Bolos de arroz eet je best op de dag waarop je ze gebakken hebt. De volgende dag zijn ze niet meer zo lekker.
Hittebestendige suikerkristallen zijn handig voor gebak waarbij je wilt dat de suikerkristallen niet smelten, zoals bij appelflappen of pain à la grecque. Of bij deze bolos de arroz natuurlijk.
De papieren vormpjes die hier gebruikt worden, zijn een stuk hoger dan gewone muffinvormpjes. De cakejes zullen net boven de vorm uit komen.
Reacties