Quiche met spinazie

Foto Cathy Van de Moortele
Toen ik klein was, had ik echt een afkeer van spinazie. Nu komt spinazie hier toch wel geregeld op het bord. Zelf je eten klaar maken, kan zo'n verschil maken. Een andere bereiding, andere gaartijden, andere kruiden. Het is maar wat je zelf lekker vindt.
Taleggio is een prachtige kaas uit Lombardije en hij smelt heerlijk weg. De oranje korst snij je weg en de kaas verdeel je in blokjes over je quiche. Zalig!
Trek wat tijd uit om deze quiche te maken. Laat het deeg rusten in de koelkast, zet de quiche ook even in de diepvriezer, zodat het deeg niet niet krimpt tijdens het bakken. De bodem wordt voorgebakken zodat hij mooi krokant is. Zorg dat je de spinazie goed laat uitlekken en dat die helemaal afgekoeld is voor je de quiche ermee vult.

Wat hebben we nodig:
  • 280 gr bloem
  • 1 koffielepel zout
  • 170 gr boerenboter, ijskoud en in blokjes gesneden
  • 4 - 6 eetlepels water, ijskoud
  • 30 gr vetstof
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en gesnipperd
  • 1 kleine rode ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld
  • 400 gr jonge spinazie, gewassen en gezwierd
  • peper van de molen
  • zout
  • nootmuskaat
  • 150 gr geraspte Emmental
  • 100 gr Taleggio, ontkorst en in blokjes gesneden
  • 150 gr ei (3 stuks)
  • 250 gr culinaire room
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst het deeg: meng de bloem met het zout in de keukenrobot.
  • Voeg de blokjes boter toe en pulseer enkele keren kort.
  • Voeg de lepels water één voor één toe. Mogelijks heb je ze niet allemaal nodig.
  • Pulseer tot je grove kruimels bekomt.
  • Duw alles samen tot een schijf en wikkel die in plastic folie.
  • Leg het deeg 30 min in de koelkast.
  • Laat de vetstof en de olie warm worden in een grote hapjespan.
  • Fruit de 2 soorten uien glazig.
  • Leg de tenen look bij de uien.
  • Voeg de spinazie in delen toe en laat ze slinken.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Laat de spinazie uitlekken in een vergiet.
  • Gooi de look weg.
  • Duw zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Dat zal resulteren in een krokantere bodem.
  • Laat de spinazie helemaal afkoelen.
  • Bestuif je werkvlak met bloem en rol het deeg uit.
  • Bekleed een geribbelde quichevorm met bakpapier en vet het papier lichtjes in.
  • Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk de zijkanten goed in de ribbels.
  • Prik het deeg in met een vork.
  • Zet de vorm 30 min in de diepvriezer zodat het deeg goed kan opstijven.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verfrommel een vel bakpapier en leg dat in de quichevorm op het deeg.
  • Vul de vorm met bakparels (of droge bonen of droge rijst).
  • Bak op deze manier de bodem blind gedurende 15 min.
  • Verwijder het bakpapier met de bakparels en bak nog 10 min.
  • Verdeel de spinazie over de bodem.
  • Strooi de geraspte kaas over de spinazie.
  • Verdeel de taleggio over de quiche.
  • Klop de eieren los met de room in een maatbeker. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Giet deze massa voorzichtig over de quiche.
  • Bak de quiche 35 min.
  • Laat even afkoelen.
TIP:

Quiche kan je zowel warm als lauwwarm als koud eten. Serveer er een kruidensalade bij.

Reacties