Vegan spaghetti met butternut en spinazie

Foto Cathy Van de Moortele
De meeste pasta die je in de winkel koopt, is vegan: op basis van bloem en water dus. De verse pasta die ik thuis maak, is altijd op basis van bloem en eieren. Deze keer heb ik mijn recept vegan gemaakt en gekozen voor pasta zonder eieren.  Het is een kleurrijk en smaakvol gerecht geworden. Vegan maaltijden hoeven niet saai te zijn of een wollen-sokken-gevoel te geven. Geniet maar mee!

Wat hebben we nodig:
  • 330 gr semola de Cecco
  • 1/2 koffielepel zout
  • 115 gr water, lauwwarm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • enkele chilivlokjes
  • 1 sjalot, gepeld en gesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en gesnipperd
  • 100 gr butternut, geschild en in blokjes gesneden
  • 250 gr kastanjechampignons, in plakjes gesneden
  • enkele takjes jonge thijm, geritst
  • 200 gr verse, jonge spinazie, gewassen en uitgelekt
  • peper van de molen
  • snuifje zout
  • 2 eetlepels pompoenpitten, getoast in een droog pannetje
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de semola met het zout en voeg er het water geleidelijk aan toe.
  • Kneed het deeg tot het mooi homogeen en zacht is.
  • Laat het deeg in plastic folie een half uurtje rusten.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol elke portie uit tot een lang pastavel.
  • Snij de vellen af op 40 cm. 
  • Bebloem de pastavellen en laat ze even drogen.
  • Versnij de pastavellen tot spaghetti of tagliatelle of wat je zelf graat eet.
  • Laat de pasta even drogen op een pastadroogrek.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en breng die aan de kook.
  • Ondertussen verwarm je de olijfolie in een grote hapjespan.
  • Voeg de chilivlokjes toe en bak ze mee aan in de olie.
  • Fruit de sjalotsnippers tot ze glazig zijn en laat de look dan ook even meefruiten.
  • Voeg de butternut toe en bak die mee, tot ze praktisch gaar zijn.
  • Doe de champignons in de pan en bak ze mee.
  • Kruid met thijm.
  • Meng de spinazie door het gerecht en laat ze slinken.
  • Kook de pasta beetgaar.
  • Meng de pasta met de groenten en vergeet niet om ook een pollepel pastakookvocht toe te voegen.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Strooi de pompoenpitten over het gerecht en serveer de pasta in 2 diepe kommen.
TIP:

Ik maak mijn pasta met mijn Kenwood pastamaker en verwerk hem dan tot spaghetti met de Kenwood spaghettimaker.

Reacties