Kippensoep met pasta

Foto Cathy Van de Moortele
Ik had echt zin in kippensoep. In de koelkast zaten nog restjes groenten die moesten verwerkt worden en hoe kan je dat beter dan er soep van te maken? Ook al gaat mijn voorkeur naar gemixte soepen, deze soep moet gewoon met stukjes gemaakt worden. Ik snij ze graag klein met mijn NicerDicer, zodat ik mooi gelijke blokjes krijg. Door er nog pasta en mini-gehaktballetjes aan toe te voegen, wordt het helemaal een maaltijdsoep.
De bouillon maak ik zelf en zo bepaal jij wat je er in doet.

Wat hebben we nodig:

voor de bouillon
  • olijfolie
  • 2 uien, gepeld en grof gesnipperd
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en in grove stukken gesneden
  • 2 wortels, geschraapt en in grove stukken gesneden
  • 2 tenen look, geplet
  • 3 liter water
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 5 kippenonderbouten
  • enkele peperkorrels
  • 1 koffielepel zout
  • 2 laurierblaadjes
  • enkele peterseliesteeltjes
  • enkele takjes thijm
voor de soep
  • olijfolie
  • 1 ui, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 1/2 prei, schoongemaakt en in fijne ringetjes gesneden
  • 1 grote wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 10 sperzieboontjes, in ringetjes gesneden
  • 100 gr kleine pasta bv coquillettes 
  • 150 gr kalfsgehakt
  • 1 trosje enoki champignons
  • vers gesnipperde peterselie
  • peper van de molen
  • zout
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerste de bouillon.
  • Laat in een zware pot, type Le Creuset, wat olijfolie goed warm worden. 
  • Fruit de uisnippers glazig.
  • Voeg de selder, wortels en look toe en laat die even meefruiten.
  • Overgiet met koud water.
  • Verkruimel de bouillonblokjes in het water en breng aan de kook.
  • Leg de kippenbouten in de soep en voeg ook alle kruiden toe.
  • Zet een deksel op de pot en laat de soep op een matig vuur 1u garen of tot de kip van de beentjes valt.
  • Haal de boutjes uit de soep met een tang en laat ze even afkoelen.
  • Giet ondertussen de soep door een chinois (puntzeef) en duw zoveel mogelijk vocht en smaak uit de groenten.
  • Verwijder het vel, vet en beentjes van de kippenbouten. 
  • Hou de stukjes kip apart in een beetje bouillon.
  • Gooi de basisgroenten uit de bouillon weg.
  • Doe opnieuw wat olie in de pot en maak die warm.
  • Fruit de ui aan met de prei en laat die glazig worden.
  • Voeg de wortelblokjes en boontjes toe.
  • Overgiet met de bouillon en voeg voldoende water toe om de hoeveelheid te krijgen die je nodig hebt.
  • Breng de soep aan de kook.
  • Voeg de pasta toe aan de soep en hou de gaartijd van de pasta in de gaten.
  • Rol kleine balletjes van het gehakt en voeg ze toe aan de soep.
  • Maak de enoki champignons los van elkaar en strooi ze op het einde in de soep, samen met de peterselie.
  • Kruid nogmaals af met peper en zout.
TIP:

Kleine pasta doet het heel goed in soep. Denk maar aan oma's lettertjessoep of soep met vermicelli. De coquillettes die ik gebruikt heb, zijn mini elleboogjes en ideaal voor in soep.

Reacties