Pizzadeeg 96u
Foto Cathy Van de Moortele |
Maak een dubbel recept deeg, vries het in porties in en je kan zo vaak pizza maken als je wilt. Mét de smaak van ECHTE, luchtige pizza.
Wat hebben we nodig:
- 550 gr pizzabloem
- 20 gr zout
- een mespuntje verse gist
- 390 gr water
- Meng de bloem met het zout.
- Lost de gist op in een eetlepel van het water.
- Meng het gistpapje en het water met de bloem.
- Kneed het kort (2-3 min).
- Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het 24u op je werkblad in de keuken staan.
- Bestuif je werkblad met wat bloem en haal het deeg uit de kom.
- Weeg 4 gelijke porties af (ongeveer 240 gr per portie). Neem 4 doosjes met deksel en vet die doosjes lichtjes in.
- Leg in elk doosje een portie pizzadeeg en sluit af met het deksel.
- Zet de porties deeg nu 2 - 3 dagen in de koelkast om te rijpen. Twee dagen is prima, 3 dagen is nog beter.
- Haal het deeg 1u op voorhand uit de koelkast wanneer je pizza wilt maken, zodat het op temperatuur kan komen en makkelijker te hanteren valt.
- Verwarm de oven voor tot op de hoogst mogelijke stand. Op mijn Stoves is dat 260°C en ik gebruik als extraatje de pizzafunctie. Deze functie zorgt voor een extra knapperige korst en een smeuïge bovenkant.
- Warm een pizzasteen mee op in de oven.
- Met je handen vorm je van de deegporties grote schijven.
- Beleg je pizza naar keuze en bak hem krokant en gaar.
Vries de porties deeg in (wikkel elke portie deeg stevig in plastic folie en bewaar ze dan samen in een ziploc zak) nadat ze 2 dagen gerijpt hebben in de koelkast. Laat ze 12-24u ontdooien in de koelkast voor je ze opnieuw gebruikt.
Heb je geen verse gist? Gebruik dan 1 gram gedroogde gist.
Hierbij enkele voorbeelden. Hou de volgorde van de ingrediënten aan zoals beschreven. Liever minder dan meer ingrediënten op je pizza, zodat hij niet te zwaar en slap wordt.
Pizza Bianca con mortadella: olijfolie, oregano, pecorino romano geraspt, mozzarella cucina geraspt. Bak de pizza tot hij goudbruin is. Beleg met mortadella en pistachenootjes.
Pizza Tonno: zelfgemaakte pizzasaus, geraspte mozzarella, 1/3 tonijn uit blik (uitgelekt), enkele ringen rode ui, oregano, zwarte peper
Foto Cathy Van de Moortele |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties
Thanks
Walter
waarom zou je ei doen in pizzadeeg? Ik heb dat nog nooit zo gemaakt? 100 gr bloem met 50 gr ei zijn de ingrediënten voor pastadeeg.
Zoete groet,
Cathy
ik heb je een bericht gestuurd over de ciabattamaker op je messenger (Facebook).
Zoete groet,
Cathy