Butternut met taleggio

Foto Cathy Van de Moortele
Taleggio heb ik leren kennen door onze Italiaanse uitwisselingsstudente Ilaria. Ik had deze zachte kaas nog nooit gegeten. Heel erg smaakvol en ik haal hem dan ook graag in huis. Niet altijd even makkelijk te vinden, maar als je je best doet, dan heb je ook wat lekkers.
Taleggio is heerlijk op polenta, in pasta, op risotto en ook op butternut dus. De kaas smelt lekker weg en is zacht van smaak. Kruid hem af naar eigen goeddunken (ik vond thijm wel lekker bij de pompoen en de zachtheid van de kaas).

Wat hebben we nodig:
  • butternut
  • olijfolie
  • peper van de molen
  • grof zout
  • taleggio, in plakken gesneden
  • verse thijm, geritst
  • cayennepeper
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snij de butternut in gelijke plakken.
  • Besprenkel je bakplaat met olijfolie.
  • Leg de plakken butternut naast elkaar op de bakplaat en besprenkel ze met nog meer olijfolie.
  • Kruid met peper en zout.
  • Rooster de butternut 30 min.
  • Leg op elke plak butternut een plakje taleggio.
  • Strooi wat verse thijm over de kaas en zet de bakplaat onder de grill tot de kaas mooi gesmolten en lichtjes bruin is.
  • Bestuif met een klein beetje cayenne (of paprikapoeder).
TIP:

Ook lekker met verse rozemarijn.
Je kiest welke zachte kaas je wilt gebruiken. Wat dacht je van brie of geitenkaas?

Reacties