Bagels
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 280 gr water
- 15 gr verse gist
- 30 gr vloeibare honing
- 500 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
- 10 gr zout
- 30 gr olijfolie
- 15 gr zout
- 1 eiwit
- maanzaadjes, sesamzaadjes, grof zout
- Doe het water in de kom van de Kenwood en doe de gist en de honing erbij.
- Los de gist en de honing op in het water.
- Stort de bloem op het vocht en leg er het zout bij.
- Giet de olijfolie bij de bloem.
- Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden.
- Bol losjes op en laat het deeg 30 min rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
- Ontgas het deeg en verdeel het in 7 gelijke porties (weeg het deeg hiervoor af).
- Bol de porties mooi op en laat ze 15 min rusten onder ingevet plasticfolie.
- Duw je wijsvinger in wat bloem en maak er dan een gat mee in het midden van een balletje deeg.
- Maak draaiende bewegingen, zodat het gat steeds wat groter wordt.
- Leg de bagels op lichtjes ingevette bakblikken.
- Dek af met ingevet plastic en laat 1u rijzen.
- Ondertussen verwarm je de oven tot 210°C.
- Breng een pot met 1.5 l water en 15 gr zout aan de kook.
- Haal het water net van het kookpunt af.
- Pocheer elke bagel 30 sec aan beide zijden.
- Laat de bagels uitdruppen.
- Bestrijk de bovenkant van de bagels met een mengeling van 1 losgeklopt eiwit met 1 eetlepel water.
- Doop de bovenkanten in zaadjes of grof zout, naar keuze. Je kan ze ook gewoon naturel laten.
- Leg de bagels met voldoende tussenruimte op de bakplaten.
- Bak de bagels goudbruin in 20 min.
Bagels zijn het lekkerst als je ze toast. Snij de bagels open met een groot, gekarteld mes. Leg ze op een bakplaat, met de binnenkanten naar boven. Toast ze onder de grill, tot ze lichtgekleurd zijn.
Je kan het deeg ook uitrollen tot een worstje en dat tot een ring samenbrengen.
Reacties