Molletes de pan

Foto Cathy Van de Moortele
Een open broodje dus. Dit Spaanse brood heeft wel iets van onze Vlaamse ovenkoeken: een luchtig en licht broodje, dat je amper 10 min hoeft te bakken. De broodjes zijn zacht en meerdere dagen houdbaar in een plastic zak. Molletes de pan zijn vaak belegd met refried beans, ham, kaas en dan nog even kort gegrild. Daar ik gisteren zelf chorizo gehakt gemaakt heb, heb ik de broodjes hier nog mee afgewerkt. Gewoon, omdat ik dat mag.

Wat hebben we nodig:
  • 240 gr water
  • 9 gr verse gist
  • 375 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 7 gr zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Stort de bloem op het vocht en doe er het zout bij.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
  • Laat het deeg 15 min rusten onder een handdoek.
  • Vet een kom lichtjes in. 
  • Bol het deeg op en laat het 1u rijzen in de kom, onder deksel.
  • Ontgas het deeg.
  • Verdeel het deeg in 8 porties van 75 gr.
  • Laat de deegporties 10 min rusten onder een handdoek.
  • Bestuif je werkblad met bloem.
  • Rol elke portie deeg uit tot een ovaal, niet te dik en niet te dun.
  • Leg de broodjes op bakplaten met bakpapier.
  • Laat de broodjes 1u rijzen onder een handdoek. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 180°C.
  • Bak de broodjes 10 min of tot ze lichtgekleurd zijn.
  • Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
  • Na afkoelen kan je ze zacht houden in een plastic zak. 
TIP:

Als je klaar bent om de molletes de pan te maken, snij je de broodjes open. Besmeer de broodjes met refried beans (warm), leg er een plak ham op, daarboven cheddar smeltkaas. Zet de broodjes even onder de grill, zodat de kaas kan smelten. Werk af met toppings naar keuze. Ik heb er nog chorizo gehakt, rode ui en jalapeno op gedaan.

Reacties