Tagliolini met courgette en pancetta

Foto Cathy Van de Moortele
Probeer eens een gele courgette te bemachtigen, liefst nog jong, zodat er niet veel pitten in zitten. Grof geraspt is dat een prima manier om een pastasaus te maken. Ik had nog wat gekookte tagliolini over van een ander gerecht, dus was mijn maaltijd binnen de 10 min klaar. Daar heeft niemand iets op tegen toch?

Wat hebben we nodig:
  • 1/2 jonge, gele courgette, gewassen
  • scheutje olijfolie
  • peper en zout
  • 1 portie verse pasta
  • 75 gr pancetta, in blokjes gesneden
  • 6 mini groene asperges
  • citroenpeper
  • 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Snij het uiteinde van de courgette aan één kant eraf. 
  • Rasp de courgette grof.
  • Zet een hapjespan op het vuur en doe er wat olijfolie in. Laat de olie goed warm worden.
  • Roerbak de courgette tot ze bijna zacht.
  • Kruid met peper en zout.
  • Ondertussen zet je een pot met ruim, gezouten water op het vuur en breng je die aan de kook.
  • Kook de pasta beetgaar en schep hem dan over in de hapjespan. Voeg ook een pollepel pastakookvocht toe.
  • Laat de pasta nog even doorgaren en schud de pan af en toe goed op.
  • Verwarm een klein antikleefpannetje op een hoog vuur.
  • Bak de pancetta krokant en laat het vet wegsmelten.
  • Meng de pancetta onder de pasta.
  • Giet het bakvet weg maar veeg de pan niet schoon.
  • Leg de asperges in de pan en kruid met citroenpeper.
  • Grill kort.
  • Snij de asperges in hapklare stukken en meng ze door de pasta.
  • Werk af met Parmezaanse kaas.
TIP:

Parmezaanse kaas helpt om een gerecht romig te maken, glans te geven en in te dikken.
Als je geen gele courgette vindt, kan je natuurlijk ook gewoon een groene nemen. Maar ook hier weer: jonge, slanke exemplaren.

Reacties