Rode bietencupcakes

Foto Cathy Van de Moortele
Geen paniek! Niemand die door heeft dat deze cupcakes gemaakt zijn van rode bietjes. Geen idee eigenlijk, waarom mensen zo aarzelen om rode biet te proeven? In deze cupcakes komen ze alvast zeer goed tot hun recht. Met de rest van de bietjes maken we morgen een kleurrijke hummus!

Wat hebben we nodig:
  • 1 verpakking gare rode bietjes (500 gr) uitgelekt
  • 240 gr ongezoete amandelmelk (ik heb mijn amandelmelk zelf gemaakt)
  • 8 gr appelazijn
  • 150 gr fijne griessuiker
  • 60 gr kokosolie, gesmolten en afgekoeld
  • 160 gr patisseriebloem
  • merg van 1 vanillestok
  • 45 gr pure cacao
  • 4 gr natriumbicarbonaat
  • 3 gr bakpoeder
  • snuifje zout
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Zet op een bakplaat 10 muffinvormpjes klaar. Ik gebruik hiervoor de Tupperware Multiflex muffinvormen met papieren vormpjes bekleed.
  • Mix de rode bietjes glad in de keukenrobot. Schep 120 gr van de rode bietenpuree uit de robot en doe die in een kom. De rest zet je afgedekt weg in de koelkast om er hummus van te maken.
  • Meng de amandelmelk met de appelazijn en laat die 10 min staan. De melk zal schiften. Het zuurtje zal zorgen voor luchtige cupcakes.
  • Meng de bietjes met de amandelmelk, suiker en kokosolie.
  • Zeef de bloem, vanille, cacao, het natriumbicarbonaat, bakpoeder en zout.
  • Meng deze ingrediënten kort door de natte, tot er geen klonters meer zijn.
  • Verdeel het beslag over de 10 vormpjes. Ik gebruik hiervoor een grote ijsschep.
  • Zet de vormen op de bakplaten en bak ze 24 min.
  • Laat de cupcakes volledig afkoelen in de vormen op roosters, vooraleer je ze ontvormt.
TIP:

Deze cupcakes zijn heel mals en sappig. Je kan ze ook prima invriezen en later eten. Warm ze 30 sec op in de microgolf en het lijkt of ze vers uit de oven komen.

Reacties