Risotto van rivierkreeftjes

Foto Cathy Van de Moortele
Altijd lekker: smeuïge risotto. Vaak maak ik mijn risotto vegetarisch, maar voor deze rivierkreeftjes maak ik een uitzondering. Kleurrijk, smaakvol en zo op! De risotto werk ik af met een krokantje van olijf, heel bijzonder (maar optioneel als je niet van olijven houdt).
In mijn vriezer heb ik nu standaard een zak rivierkreeftjes zitten. Ze zijn al gepeld en je hoeft ze maar heel kort te ontdooien voor ze gebruiksklaar zijn. Zo heb je snel een maaltijd op tafel. Voor elke bestelling die je plaatst bij Gambas@Home (tem 30/9/2019), krijg je nu een zakje gepelde garnalen (productcode W_1033) gratis met de promocode HHFREE. Voeg het zakje garnalen toe aan je bestelling en geef de promocode in bij het afrekenen. Mooi meegenomen!

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr gepelde rivierkreeftjes, ontdooid
  • 600 gr visbouillon, warm
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel boerenboter
  • 1 kleine sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 grote teen look, gepeld en gesnipperd
  • 2 stelen selder, in fijne brunoise gesneden
  • 250 gr arboriorijst (risottorijst)
  • 200 gr witte wijn
  • 60 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • enkele chilivlokjes
  • 2 eetlepels krokantje van olijf
Hoe gaan we te werk:
  • Zet de rivierkreeftjes klaar op kamertemperatuur.
  • Hou de bouillon warm op het vuur.
  • Laat de olie met de boter smelten in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de sjalot en ui aan in de vetstof en laat die wat zachter worden. Ze mogen niet kleuren.
  • Voeg de look en selder toe en laat die meefruiten.
  • Roer de rijst door de groentjes en schep goed om, zodat elke rijstkorrel een laagje vetstof krijgt.
  • Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg nu een pollepel warme bouillon toe en laat de rijst de bouillon opnemen.
  • Voeg pas een tweede lepel bouillon toe wanneer de rijst de eerste bouillonportie volledig opgenomen heeft.
  • Roer af en toe voor een gelijkmatig resultaat.
  • Mogelijks heb je niet alle bouillon nodig. Proef af en toe om te zien of de rijst niet te ver gaart.
  • Roer de rivierkreeftjes door de risotto bij het toevoegen van de laatste pollepel bouillon.
  • Werk af met de Parmezaanse kaas, peterselie en chilivlokjes.
  • Schep de risotto in 2 diepe kommen. 
  • Strooi het krokantje van olijf over de risotto.
TIP:

Als de rijst geen bouillon meer opneemt, heb je teveel bouillon toegevoegd.

Reacties