Spaghetti met verse tonijn en kerstomaatjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 1/2 recept verse pasta, op basis van 2 eieren en 200 gr semola pastabloem
- 25 langwerpige kerstomaatjes, gehalveerd
- 1 grote teen look, ongepeld en geplet
- peper van de molen
- olijfolie
- 1 ansjovisfilet uit blik
- enkele chilivlokjes
- 2 tonijnsteaks, ontdooid en in grove blokjes gesneden
- 40 ml witte wijn
- 1 grote eetlepels kappertjes
- 6 ontpitte olijven, gehakt
- verse peterselie, gesnipperd
- zout
- Maak de pasta volgens het recept. Wikkel de pasta in plastic folie en laat hem 30 min rusten.
- Rol de pasta uit tot lange vellen en snij er spaghetti van. Ik gebruik hiervoor mijn Kenwood spaghettimaker.
- Laat de pasta even drogen op een pastadroogrek.
- Ondertussen maken we de saus.
- Voeg de gehalveerde tomaatjes toe aan een steelpan en laat die op een zacht vuur openbarsten en garen. De teen look leg je bij de tomaatjes en eens de saus klaar is, mag de look weggegooid worden.
- Kruid de tomaatjes met peper van de molen.
- Laat wat olijfolie goed warm worden in een grote hapjespan.
- Laat het ansjovisfileetje wegsmelten in de olie. Kruid de olie met enkele chilivlokjes.
- Bak de blokjes tonijn aan alle kanten tot ze niet meer roze zijn. Ze hoeven nog niet gaar te zijn.
- Blus de pan met de wijn en laat die praktisch wegkoken.
- Giet de tomaatjes bij de tonijn en verrijk die met de kappertjes, olijven en peterselie.
- Kruid met peper van de molen en een snuifje zout.
- Ondertussen kook je de spaghetti beetgaar in ruim, gezouten water.
- Giet de pasta af en hou een kopje pastakookvocht apart.
- Meng de pasta onder de tonijn en voeg wat kookvocht toe om het omroeren makkelijker te maken. De saus zal ook binden door het zetmeel dat in het kookvocht zit.
- Verdeel de pasta over 2 - 3 kommen.
- Werk af met extra peterselie en een drizzle olijfolie.
Gaar de tonijn niet langer dan nodig. Dat is ook de reden waarom ik de tomaatjes apart gaar.
Reacties