Geroosterde amandel courgettecake

Foto Cathy Van de Moortele
Bij Delhaize koop ik geroosterde amandelstukjes. Heerlijk door de yoghurt of bij muesli, maar ik verwerk het ook in gebak. De nootjes geven iets krokants aan de zachte, smeuïge cake, wat het weer extra boeiend maakt. De cake smaakt niet naar courgette, maar je ziet wel de groene spikkeltjes en je hebt extra vitamientjes.

Wat hebben we nodig:
  • 460 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • het merg van 1 vanillestok
  • 4 gr zout
  • 4 gr natriumbicarbonaat
  • 4 gr bakpoeder
  • 3 eieren
  • 200 gr neutrale olie, geschikt voor warme bereidingen
  • 400 gr fijne griessuiker
  • 250 gr courgette, grof geraspt
  • 120 gr geroosterde amandelstukjes
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een grote cakevorm (of 2 kleinere) lichtjes in. Bestuif met bloem en klop overtollige bloem uit de vorm.
  • Meng de bloem met het vanillemerg, zout, natriumbicarbonaat en bakpoeder. Gebruik hiervoor een garde.
  • Klop de eieren op met de olie en de suiker tot een homogene massa.
  • Schep de natte ingrediënten door de droge tot ze net gemengd zijn en er geen bloem meer te zien is.
  • Schep de geraspte courgette en de nootjes door het dikke beslag.
  • Stort het beslag in de vorm en bak de cake 60 -75 min in de oven (minder oventijd als je kleinere vormen gebruikt). 
  • Test met een satéprikker in het midden van de cake: er mag geen beslag meer aankleven.
  • De cake zal een mooie goudbruine kleur hebben als hij klaar is. En uiteraard zal je keuken geuren naar een heerlijk dessert.
  • Laat de cake in de vorm afkoelen op een rooster.
  • Met een scherp mesje, maak je de randen van de cake los van de vorm. Als je de vorm goed ingevet en bebloemd hebt, zou er eigenlijk niets mogen vastkleven.
  • Keer de vorm om en de cake valt er mooi uit.
  • Snij de cake in dikke plakken. 
TIP:

Je kan deze cake makkelijk invriezen in plakken. Leg er boterpapier tussen voor je ze invriest.
Ik bak deze cake in mijn grote Emile Henry cakevorm. Het formaat is ideaal voor deze hoeveelheid.

Reacties